Ивет Горанова: Трудно ми е да приема, че не сме олимпийски спорт

Спорт

13-05-2023, 18:22

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

"Има спад на мотивацията ми след спечелването на златния олимпийски медал", сподели тя

Изборът ми на карате беше случаен, преди това съм се занимавала с народни танци. Привлече ме това, че е индивидуален спорт и усилията, които полагат, ми се отблагодаряват заради самата мен, а не заради партньори. В училището ми отвориха група по карате, а като малка се записвах на всичко, което има.

Това каза златната ни медалистка в каратето от Олимпийските игри в Токио 2020 г. Ивет Горанова в рубриката на Мария Константинова - "Златните".  За ранната си кариера каратистката с усмивка си спомня, че е губила мачове в последната минута. Колкото до преживяванията ѝ в училище - избраният от нея спорт е всявал респект сред връстниците ѝ.

Тя призна, че ѝ е било трудно да си намери нов треньор след преместването си в София. От февруари работи със сръбкинята Йована Прекович, която доскоро е била състезател. 

"Допускаме много грешки. Има моменти, в които не сме на едно мнение. Със сигурност ни трябва време, за да се напаснем. Имали сме 3-4 контролни състезания, в които сме играли двете", сподели Горанова. 

Тя коментира и отпадането си още в първия кръг на Европейското първенство. 

"Не бях натренирана, психически не бях добре, не бях уверена в себе си заради смяната на треньора и очакванията на хората, имах и контузия", обясни каратистиката ни.

Олимпийската медалистка отбеляза, че очакванията на публиката към нея силно я притесняват. 

"Има спад на мотивацията ми след спечелването на златния oлимпийски медал. Забелязах го през миналата година на европейското, когато станах втора. Отидох на финал, но не се радвах. Търсех чувството от Олимпиадата. Трудно ми е да приема, че не сме олимпийски спорт. Това нещо ме демотивира и се боря с него", изтъкна Горанова пред Bulgaria ON AIR. 

Тя разкри и че ѝ предстои да се включи в семинар по карате с другите две олимпийски звезди в спорта, като ще използват събитието за инициатива за връщането на каратето в олимпийската програма. 

"Има голям шанс отново да станем олимпийски спорт, въпросът е да видим сега и световната федерация какво ще направи по въпроса. Интересът към каратето е много голям", отбеляза Ивет.