В Пордим откриха Общинската художествена галерия (Снимки)

Мисия

12-05-2023, 10:30

Снимка:

Община Пордим

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Лентата беше прерязана от кмета на община Пордим Детелин Василев и художника Никола Николов

В Пордим беше открита Общинската художествена галерия. Лентата беше прерязана от кмета на община Пордим Детелин Василев и художника Никола Николов, който е почетен гражданин на град Пордим.

Галерията е разположена в стара къща с интересна архитектура и е ремонтирана и обновена основно. В сградата са инвестирани около 200 000 лева. От тях 160 000 лв. са отпуснати през миналата година от Министерството на финансите като допълнителни капиталови разходи. Още 40 000 лв. са осигурени от общинския бюджет.

Първата изложба, която е експонирана в галерията, е на местния художник Никола Николов и акварелни творби на тема Руско-турска освободителна война и пейзажи от Пордим на младата художничка от село Згалево Гергана Иванова. Мотото на изложбата е „Мост между поколенията“.

"По този начин показваме приемствеността между старата школа художници в нашата община и тези, които тепърва утвърждават своето име.

Идеята за в бъдеще е галерията да посреща не само художници, които да гостуват със свои изложби, но и представители на различните видове изкуство, за да се превърне по този начин в център на културния живот в Пордим", споделят от пресцентъра на местната управа.