Карлос Насар отива на световно първенство, за да го претеглят

Спорт

11-05-2023, 07:20

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Талантът ще бъде включен в състава на България за световното първенство в Саудитска Арабия, за да запази шансовете си за олимпиадата в Париж

Карлос Насар ще бъде включен в състава на България за световното първенство в Саудитска Арабия, за да запази шансовете си за олимпиадата в Париж, пише “24 часа”.

18-годишният здравеняк от Червен бряг пострада миналия вторник вечерта и контузията му е доста сериозна, като минимумът на възстановяването му е 6 месеца.

Световното първенство обаче е едно от двете задължителни състезания, за да се класираш за олимпиадата в Париж. Другото е Гран при на международната федерация, което е през април догодина.

В регламента обаче е записано само “участие” в пет квалификационни турнира и първенства. Участие според правилника на състезанията е да влезеш 3 месеца преди него в листата на Международната тестова агенция за допинг, да се явиш на кантара и да бъдеш представен пред публиката.

Или с други думи, Насар дори на един крак ще може да изпълни критериите, след което да се оттегли.
Това може да се случи и в горната категория, за да не се свалят килограми преди състезанието, за което Карлос със сигурност няма как да бъде готов напълно.

Този номер вече бе използван два пъти от олимпийския шампион Ши Жийон, който два пъти се яви по подобен начин на състезание, за да не губи шансове за олимпиадата. Последното бе азиатското първенство, което също влиза в квалификацията.

След като счупи два световни рекорда - в изтласкването и двубоя на европейското първенство в Ереван, Карлос е начело в олимпийската квалификация в категория до 89 килограма. Той има преднина от 10 килограма пред представителя на Венецуела Джовани Санчес.

Всъщност към 27 април, или преди азиатското първенство, Карлос и Божидар Андреев са единствените двама от родните щангисти, които са в първите 10 в квалификацията, което ще им даде виза за Париж. Андреев е на четвърто място в категория до 73 килограма.

Габриел Маринов е 11-и, а Иван Димов - 13-и при най-леките, които ще са до 61 килограма. Ангел Русев, който е в долната категория, е на 33-о място. Дениз Данев е 62-и. Васил Маринов е на 12-о място в категория до 102 килограма. Той заема и 32-о място при свръхтежките.


Заради огромните скандали с допинг МОК оряза фатално участието на щангите в Париж, като допуска състезатели само в тези четири категории. На всичко отгоре спортът бе изваден от програмата за следващата олимпиада в Лос Анджелис.