МУ-Плевен и Регионалният академичен център представят фотоизложба, посветена на Левски

Мисия

08-05-2023, 15:28

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Откриването ще се състои на 11 май

Фотоизложбата "150 години от гибелта на Васил Левски. Места на памет (1873 - 1933)“ ще бъде достъпна за посетители в Телекомуникационния център от 11 до 31 май 2023 г. Експозицията е подготвена от Института за исторически изследвания и Централната библиотека на БАН и е включена в Националната програма за отбелязване на 150-та годишнина от смъртта на Апостола, приета от Министерския съвет на Република България.

Изложбата проследява как се изгражда образът на националния герой в периода от първите години след трагичната му гибел до 1933 г. Вниманието е насочено към историческите свидетелства, които и днес участват активно в създаването на представата за Дякона – творбите на Христо Ботев и Иван Вазов, първите негови биографии, дело на Захари Стоянов и Стоян Заимов, паметниците в София и Карлово, неговия архив, издигнатите наново Къкринско ханче и къща-музей в родния му град, учебници по история, художествени изображения, пощенски картички и др.

Откриването ще се състои на 11 май 2023 г. (четвъртък), от 13:00 часа, в Телекомуникационния ендоскопски център – фоайе, Медицински университет – Плевен. Датата 11 май е Денят на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий, обявени за съпокровители на Европа от папа Йоан Павел II.