Владимир Николов участва в конференция на Международната асоциация на прокурорите в Истанбул

Мисия

04-05-2023, 20:34

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Част от българската делегация e и главният прокурор Иван Гешев

Административният ръководител на Окръжна прокуратура-Плевен и председател на АПБ г-н Владимир Николов участва в Първата Паневропейска конференция на тема "Ефективно разследване в ерата на дигитализацията", организирана от Международната асоциация на прокурорите /IAP/, която се провежда в Истанбул, Република Турция.

Част от българската делегация са и главният прокурор на Република България г-н Иван Гешев, както и завеждащият отдел "Международен" във Върховната касационна прокуратура" г-н Цветомир Йосифов.

По време на конференцията беше представен европейският опит и достиженията на различни национални правни системи в борбата с он-лайн измамите, финансовите престъпления и прането на пари в дигиталното пространство, използването на крипто валути за финансиране на незаконна дейност, ролята на изкуствения интелект и др.

Участниците се обединиха около извода, че в съвременните условия на глобална и всеобхватна дигитализация са необходими модерни законодателни решения, иновативни подходи, натрупване на експертен потенциал и засилена координация между прокурорите на международно и национално ниво.

Българската делегация проведе и редица двустранни срещи с представители на чуждестранни прокуратури, с цел установяване на работни контакти и подобряване на международно- правното сътрудничество.