Фестивалът "Гергьовски люлки" събра повече от 500 участници в град Левски (Снимки)

Животът

01-05-2023, 14:00

Снимка:

Община Левски

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Проявата е истинско тържество на обичта към фолклорното ни богатство

Кметът на Община Левски Любка Александрова откри осмото издание на фолклорен фестивал "Гергьовски люлки" в град Левски.

Любовта към българския фолклор, любовта към България и стремежа да се пренесе във времето жива традицията на българското танцово и певческо изкуство събра днес над 500 участници, носители на непреходната красота на българското народно изкуство. С "Добре дошли" приветстваха домакини и гости водещите на фолклорното събитие Веселина Цонева и Боян Кирилов.

Фолклорен Фестивал ”Гергьовски люлки” се провежда под патронажа на кмета на Община Левски Любка Александрова. Благодарение на възрожденското ѝ родолюбие и мисия за модерното културно развитие на Община Левски, Осмото издание на фолклорния фестивал се провежда в прекрасния Летен театър в град Левски.

Кметът на Община Левски Любка Александрова откри осмото издание на фолклорния фестивал и приветства с "Добре дошли" всички на празника на българското фолклорно богатство. Честити 1 май – ден на труда и работническата солидарност и поздрави Ина Михайлова, уважаван член на журито, с празника на в. „Дума”. Пожела успех на фестивала и участниците.

Фолклорното събитие, като пролетен извор събра красотата и пъстротата, ритмите и багрите на вековната българска традиция. Конкурсната програма в Летния театър откриха домакините с обработен фолклор. Децата от ТС на група "Пчеличка" от ДГ "Слънце" с ръководители Снежина Любенова и Иванка Парашкевова поднесоха танцов букет на "Дамяно, моме" и "Въртележка".

С радост и бурни аплодисменти публиката посрещна най-младите, най-малките участници в програмата, Гергьовски люлки залюляха децата от група "Ежко Бежко" при ДГ "Локомотив" гр.Левски с ръководители Биляна Атанасова и Десислава Дихонова.

Десетгодишната Габриела Рафал Садовска представител на НЧ "Георги Парцалев 1901" огласи празничния ден с песните "Моме, малка моме" и "Росен, росен" със съпровод на Веселин Личев на гъдулка. ФФ "Северняшка огърлица" при НЧ "Георги Парцалев 1901" гр. Левски с худ. ръководител Стефка Генова изпълни „Овчар свири” и „Отишла е малка мома”.

Професионално жури с председател проф. д-р Тодор Киров, дългогодишен ръководител катедра "Музикален фолклор и хореография" в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство гр. Пловдив и тази година ще има нелеката задача да отличи най-добрите. Членове на журито са преподавателите от НУИ "Панайот Пипков" гр.Плевен - Елка Недялкова и Валентин Недялков, Илиян Илиев – преподавател по хореография и журналиста от в. „Дума” Ина Михайлова.

Празничният ден по традиция започна с Гергьовски люлки и пресъздаване на българските народни традиции на Гергьовден от домакините от НЧ „Г. Парцалев - 1901”.Пъстро окичени Гергьовски люлки се залюляха за радост на малки и големи.