Споразумение за създаване на Местна инициативна група подписаха кметовете на Плевен и Пордим

Мисия

26-04-2023, 16:24

Снимка:

Община Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

В новата МИГ от община Плевен са включени 19 селища, а от Пордим – 8

Кметове на общините Плевен и Пордим – Георг Спартански и Детелин Василев, подписаха днес споразумение за сътрудничество за създаване на местна инициативна група (МИГ).

Екипи на двете общини заедно ще разработят Стратегия за местно развитие, която ще даде възможност за привличане на европейски средства за реализирането на проекти в малките населени места в двете общини. Стратегията трябва да бъде готова и внесена за одобрение в Министерството на земеделието до м. октомври 2023 г., като на двете общински администрации са предоставени близо 50 000 лв. за изготвяне на документа.

В новата МИГ от община Плевен са включени 19 селища, а от Пордим – 8, като подборът им е извършен на базата на съществуващи общи граници между населените места в двете общини. Финансовите средствата, които може да се получат за реализиране на проекти от МИГ, са 10 млн. лв.

Програмите, по които ще могат да се финансират проекти на МИГ, са "Конкурентоспособност и иновации в предприятията", "Развитие на човешките ресурси", "Образование" и "Околна среда". Тези програми чрез финансовия си ресурс ще формират бюджета на местните инициативни групи.