Постоянен арест за нападателя, ограбил възрастен мъж в плевенското село Петърница

Крими

24-04-2023, 15:18

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Използвал заплаха - насочил срещу него нож

По искане на Районна прокуратура - Плевен, Районен съд - Плевен определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо М.Г., на 50 години. Той е привлечен в качеството на обвиняем за две престъпления - „грабеж“  по чл. 198, ал. 1 от НК и „кражба“ по чл. 195, ал. 1, т.3 вр. чл. 194, ал. 1 от НК.

В хода на разследването е установено, че на 20.04.2023 г., след полунощ, в село Петърница, обл. Плевен, обвиняемият влязъл в дома на пострадалото лице - 82 годишен, самотноживущ мъж, и отнел от негово владение парична сума, като използвал заплаха - насочил срещу него нож. След като отнел паричната сума обвиняемият се качил на втория етаж на дома, разбил входната врата и оттам отнел различни движими вещи, собственост на пострадалото лице, без негово съгласие, и с намерението противозаконно да ги присвои. 

Реализирани били незабавни издирвателни мероприятия по случая от органите на РУ Долни Дъбник, при които е установен извършителят на престъпните деяния. При извършено претърсване и изземване в дома на обвиняемия са намерени и иззети част от отнетите вещи.

Наблюдаващият прокурор е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянията от страна на обвиняемия, както и че е налице реална опасност той да извърши престъпление или да се укрие. Предвид това, с постановление от 20.04.2023 г., е задържал обвиняемия за срок до 72 часа, в който срок е внесено искане в РС Плевен да му бъде определена най-тежката мярка за неотклонение.

Съдът е приел доводите на Районна прокуратура-Плевен и е постановил спрямо него мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Определението на съда подлежи на жалба и протест.

Разследването продължава под ръководството на Районна прокуратура - Плевен от разследващ полицай при РУ Долни Дъбник.