Проведе се ден на отворените врати в Окръжна прокуратура - Плевен

Новините

20-04-2023, 18:30

Снимка:

ПРБ

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Гостите бяха посрещнати от зам.-окръжните прокурори - Николай Пачевски, Венцислав Фердинандов и Дияна Илиева

Днес, 20 април, ученици от 10 и 11 клас на ПГРТО- Плевен, обучаващи се в специалност „съдебна администрация“ посетиха Окръжна прокуратура - Плевен и станаха част от инициативата "Ден на отворените врати". Тя се провежда под надслов "Открито за съдебната власт" и е организирана с цел повишаване правната култура на учениците и доверието в работата на съдебната власт.

Гостите бяха посрещнати от зам.-окръжните прокурори - Николай Пачевски, Венцислав Фердинандов и Дияна Илиева. Те ги запознаха  със структурата на държавното обвинение, както и с конкретната роля на прокурора в досъдебната и съдебната фаза на процеса. Споделиха им какво ги е мотивирало да се насочат към професията прокурор.

Учениците присъстваха на съдебно заседание в Окръжен съд - Плевен по дело за пътнотранспортно произшествие, към което проявиха особен интерес. След края на заседанието, зам.-окръжен прокурор Дияна Илиева подборно им разясни как протича наказателния процес в съдебната фаза, кога се провежда съкратено съдебно следствие и каква е същността на споразумението.

Всеки ученик получи за подарък химикалка с логото на Окръжна прокуратура –Плевен и им бе предоставена възможност да облекат и да се снимат с прокурорска тога.

Информационната кампания „Ден на отворените врати“ се провежда всяка година по повод 16 април – Ден на Конституцията и професионален празник на юриста и съдебния служител.