Великденска среща на поколенията се проведе във ВВВУ "Георги Бенковски" (Снимки)

Мисия

14-04-2023, 10:10

Снимка:

ВВВУ "Георги Бенковски"

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Великденската среща на поколенията ще остави емоционален спомен както за ветераните от Пловдив, София, Плевен, така и за курсантите, преподавателите и служителите от ВВВУ "Георги Бенковски".

Преди поетичната среща в Аулата на училището, полковник Деан Николов - началник на Център "Професионално обучение и обучение на чуждестранни студенти" запозна гостите с възможностите за оптимизиране на учебния процес в Центъра за въздушно наблюдение.

Представяне и популяризиране на творчеството на служилите и служещите в авиацията ни се е превърнало в кауза за Фондация "Български Военновъздушни сили“ и Авиационен клуб "Чисто небе".

Ръководствата им в лицето на:

- бригаден генерал о.з. Спас Спасов - летял на самолети като Л-29 и Л-39, МиГ-15, МиГ-17, МиГ-21 и МиГ-23бн, както и на вертолет Бел-206, преминал през различни командни длъжности във ВВС и БА;

- полковник о.з. инж. Атанас Тенев- летял на самолети –Л-29, МиГ-15 БИС, МиГ-17, Су-22 и вертолети Ми-8 и Ми-17, а като началник на Аероклуб в гр. Пловдив, лети на 10 типа самолети, с над 17 хиляди часа във въздуха;

- полковник о.з. инж. Светлозар Асенов – последният главен инженер на авиацията ни , доцент в ТУ-Пловдив, съставител , редактор на книги с авиационна тематика, председател на Астронавтическото дружество- клон Пловдив;

- и разбира се една легендарна личност в бойната ни авиация и двигател на много инициативи генерал-лейтенант о.з. Иван Парапунов - летял е на 10 типа самолети с общ нальот 2500 часа, пилот на Су-22, военен летец първи клас, преминал през различни командни длъжности във ВВС и БА до военен аташе в Москва.

Срещата започна със златното видео от авиационния архив: документалния филм на БНТ „Ако не бяхме се вричали“ за поетичното творчестно на четирима забележителни български военни пилоти-поети: Веселин Мичев, Михаил Зиновиев, Стоян Бобев и Владимир Пампоров .

Последната стихосбирка на военния пилот първи клас подполковник о.з. Стоян Бобев, който присъстваше на срещата, е "ОТДАДЕНИ НА НЕБЕТО, ПОСВЕТЕНИ НА ЗЕМЯТА". Летял е на самолети Як-11, Л-29, МиГ-15, МиГ-17, МиГ-19 и МиГ-23БН. Понастоящем живее в гр. Левски.

Представи я полковник о.з. Георги Кутянов – пилот с над 2500 часа нальот, преподавател във ВНВВУ "Георги Бенковски" и ВА "Г.С.Раковски" - роден и за актьор!

Стоян Бобев изпълни стихотворението си „България“. Първокурсниците курсанти Айсун Таир –специализация "Летец-пилот", Деян Аспарухов –специализация „Комуникационни, информационни и навигационни системи“, Цветелин Велков- специализация „Радиоелектронно оборудване“ и Анджела Найденова - специализация „Комуникационни, информационни и навигационни системи“ прочетоха негови стихове, посветени на авиацията.

Артистично, вдъхновяващо и затрогващо бе изпълненото от полковник Кутянов на "Завещание".

Не по-малко интересна е съдбата на поручик Петър Кожухаров, посветил се на авиацията, летял преди, по време и след Втората световна война. Единственият царски офицер отличен със "Златен орден на труда". Историческите превратности разделят живота му на две части - този на военен пилот и на минен техник. "Страхувах се, че времето ще затъмни много от преживяванията ми, което се и случи, но все пак аз летях в моите мисли. Останах до края офицер-летец.", пише в спомените си Петър Кожухаров, които полковник о.з. Дончо Дончев и съмишленици издават под заглавието „Принудително кацане“.

Полковник Кутянов представи книгата и нейния редактор Дончо Дончев, който е автор и на други изследвания.

Представените книги авторите подариха за библиотеката на ВВВУ "Георги Бенковски" и присъстващите на Великденската среща на поколенията.

Поетично-песенен отговор и поздрав към участниците в срещата отправиха третокурсниците от специализация „Летец-пилот“ курсантите сержанти Васил Дошков и Живко Хинов.

"Първият полет" е стихотворението, което Васил Дошков написа и посвети специално за срещата. Присъстващите го получиха с автограф.

Живко Хинов изпълни авиационния марш "По-високо от орлите" и "10-ти наш десантен батальон".

Рожденикът полковник о.з. Димитър Димитров - летец-инструктор сподели свои спомени.

Курсант Пейти Димитрова - специализация "Летец-пилот" поздрави с песен участниците във Великденската среща на няколко авиационни поколения.

Последваха награди и посещение на Изнесения комплекс за авиационно образование в Плевен.

Във възкръсналата за нов живот училищна сграда, заедно с доцент д-р инж. Георги Станчев от катедра "Електроника, навигация и комуникация в авиацията“ ветераните се запознаха с възможностите за подобряване на учебната среда, дискутираха авиационното образование от своето време и днес.

Всички бяха единодушни, че подобни срещи не само трябва да станат по-чести , а и традиционни!

Фото: мл. серж. Елена Иванова