Започва кампанията ”С бистър ум зад волана”

Новините

12-04-2023, 07:10

Снимка:

МВР

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Зад инициативата застават МВР в лицето на Пътна полиция и Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП), а неин автор е Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Кампанията цели да се обърне внимание на последствията от управлението на моторни превозни средства след употреба на алкохол и/или наркотични вещества.  

За първите 3 месеца на настоящата година данните на Пътна полиция сочат, че при проверка на участниците в 349 пътнотранспортни произшествия е установено наличието на алкохол и/или наркотични вещества, съобщи при представянето на кампанията комисар Димитър Мичев, началник на отдел "Пътна полиция", ГДНП. В повечето от инцидентите - 265, при контрола на шофьорите е установено наличие на алкохол, в 68 случая - на наркотични вещества, а в 15 - едновременно и на алкохол, и на наркотици. При тези инциденти са загинали 13 души и са ранени 131 участници в движението по пътищата.

Асоциацията разполага с широка верига бензиностанции, затова намерихме за уместно да проведем кампания, насочена към водачите и недопустимото шофиране след употреба на алкохол и наркотици, посочи Живодар Терзиев, председател на БПГА. Той обясни намерението в голяма част от обектите да бъдат поставени стационарни апарати за тестване за алкохол. Освен това шофьорите ще могат да си вземат и еднократни тестери, които могат да ползват преди тръгване и сами да преценят дали да забавят пътуването си или да поверят управлението на друг, който не е употребил алкохол.

Реално действията по кампанията ще започнат този четвъртък. А в близост до четирите обекта на БПГА ще се проведе полицейска операция по т. нар. широкообхватен контрол. Основен акцент в нея ще е недопускане на управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол и/или наркотични вещества, както и шофиране от неправоспособни.