Велика сряда е!

Новините

12-04-2023, 05:00

Снимка:

архив

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Днес е третият ден от Страстната седмица – Велика сряда. На Велика сряда жените не трябва да работят женска работа. Абсолютно е забранено миенето на прозорци, да не се изхвърля боклука от къщи – носи нещастие на къщата. Не се пере, не се шие, не се тъче. Според традицията в ранното утро на Великата сряда родителите изпращат децата да наберат големи китки здравец, който се съхранява пред иконите в съд с вода до Разпети петък. Тогава малчуганите го раздават на богомолците, запътили се към църквата.

Децата берат и други билки и цветя, с които на сутринта на Великия четвъртък се боядисват великденските яйца. След денят, посветен на притчи и беседи – Велики вторник, на Великата сряда от Страстната седмица, Юда Искариотски уговаря с еврейските първенци от Синедриона предателството на Христа срещу 30 сребърника. Другото съдбоносно библейско събитие е Тайната вечеря, на която Исус дава на своите ученици последните си духовни напътствия.

Пророкува смъртта си на кръста и посочва, че един от тях ще го предаде на фарисеите, за да бъде съден, измъчван и разпнат.

След вечерята Христос взима хляба, разчупва го и раздава на учениците си с думите: „Вземете, яжте, това е моето тяло!“ После вдига чашата с червено вино и казва: „Пийте от нея всички. Това е моята кръв. Кръвта на Новия Завет, която се пролива за опрощаване на греховете.“ С тези слова се поставя началото на ново духовно учение, на нов мироглед. Установено е тайното свето причастие.