Възможен ли е рестарт на АЕЦ "Белене"?

Животът

29-03-2023, 09:29

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Коментар на енергийния експерт Иван Хиновски

Ще имаме ли американски 7 и 8 реактор в АЕЦ „Козлодуй” и 2 руски реактора, но построени от французи в „Белене”? Тези въпроси отново излязоха на дневен ред. Във вторник стана ясно, че амбицията на служебния кабинет е САЩ и Франция да построят общо 4 ядрени блока у нас.

„Предстои окончателното подписване на договор, т.нар. feed договор за техническо-икономическа обосновка за изграждане на 2 блока по технология AP1000 на „Уестингхаус” на площадката на АЕЦ „Козлодуй”, разясни зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков. „Същият feed договор предстои да бъде подписан с EDF за израждането на 2 блока по 1000 мегавата, като се използва съществуващото доставено оборудване на АЕЦ "Белене". Това е руското оборудване”, подчерта Божков.

Според енергийния експерт Иван Хиновски това е възможно да се случи. "След 30 години ние няма да имаме 3600 мегавата въглищни централи. Така че за един такъв сценарий трябва да се готвим”ы коментира Хиновски.

По думите му подобни проекти са тежки и отнемат време.

"Един ядрен проект се прави за 10-12 години, а някои и по-дълго. Всичко, което говорим в момента, е на идейна фаза”, каза Хиновски в ефира на Нова тв.

Той обясни, че ядрените проекти минават през 4 фази – идейна, решение по принцип, решение по същество и започване на лицензионен процес.

"Ние сме все още, особено за "Белене", на идейна фаза. Това би бил добър, интересен и нестандартен проект. Но е под много условия. Дали "Фраматом", които предстои да посетят централата, да се запознаят с площадката, оборудването - ще преценя, че това е реализуема задача. Второто условие е дали ще се договорят с „Росатом” да получат документацията за оборудването, тъй като тя е ключова. Третото много важно за нас – колко ще струва това", обясни Хиновски.

По думите му френската технология е надграждане на руското оборудване, което ние имаме.

За поддържането има две условия – консервация със специални смазки и определени атмосферни, като например да не е на външна температура.

Хиновски припомни, че досега е имало такъв проект – хибриден, за АЕЦ „Козлодуй”.

За безопасността е най-важно това, което „Франатом” трябва да донесе и инсталира, смята още експертът.

"Едни испански инженери казаха, че ще бъде европейска централа. Тя ще бъде собственост на проектната компания, която в деня Х трябва да започне да я финансира и изгражда”, каза Хиновски.

Той смята, че „Франатом” разговарят с „Росатом” и ще получат критичния обем документация, която ще им трябва в този проект.

"Без техническата документация от производителя на оборудването няма как”, категоричен е Хиновски.  

"Централата ще може да работи с всякакво гориво", поясни още той.

"Има договор с „Фраматом”, които ще доставя гориво за 6 блок на АЕЦ „Козлодуй”. Същият тип гориво ще се използва и в една такава нова централа. Това не е сложно решение. Ключовото е „Фраматом” да прецени състоянието на площадката, на оборудването, на наличната документация”ы каза Хиновски.