Областният управител участва в тържествения ритуал по отбелязване празника на Гарнизон Плевен

Мисия

16-03-2023, 17:28

Снимка:

Областна администрация

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Областният управител Иван Петков участва в тържествения ритуал по отбелязване на Празника на военните формирования от Плевенския гарнизон. На този ден, преди 110 години, Четвърти пехотен плевенски полк бележи славна победа в боевете при Акалан в Балканската война. Тази дата е възприета като празник на полка и Плевенския гарнизон.

Четвърти пехотен плевенски полк е част от Девета пехотна плевенска дивизия. В знак на признателност  към загиналите воини Областният управител Иван Петков и командири на военни формирования от Плевенския гарнизон поднесоха цветя на паметника на 4-ти пехотен Плевенски полк в Градската градина.

По-късно пред паметника на 9-та пехотна Плевенска дивизия, на площад „Свобода“, се състоя ритуал по отбелязване на славната годишнина. В честването взеха участие представителни части от ВВВУ „Георги Бенковски“, в.ф. 22160 , в.ф. 38220 и 12 Авиационна база. В знаменната група се включиха и знамената на военно-родолюбивите организации. В празника  на Плевенския гарнизон участваха представители на местната и държавната власт, ученици, граждани и гости.

Молебен за здраве отслужиха плевенски свещеници. Прозвучаха изпълнения на Общински  духов оркестър с диригент Пламен Марков. Обръщение по повод знаменателната годишнина направи заместник началникът на Военно-въздушно училище „Георги Бенковски“ полк. Адриян Колев, който отправи пожелания за доблестност и единност.

По повод празника, военнослужещи и представители на военно-родолюбивите организации от плевенски гарнизон бяха наградени за постиженията си.

Пред паметника на 9-та пехотна Плевенска дивизия офицери, сержанти, курсанти, войници заедно с командири на военни формирования от Плевенския гарнизон и областния управител Иван Петков увековечиха днешния славен ден с обща снимка.