Засилени проверки за ползването на обезопасителни системи от водачите и пътниците

Крими

07-03-2023, 14:34

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

От 6 до 12 март е в ход специализирана полицейска операция с фокус контрол върху използването на обезопасителни системи от водачите на превозните средства и пътниците – колани, каски и детски столчета. Акцията е част от календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция Roadpol и аналогични действия се извършват и в останалите страни в Европа. “Неизползването на обезопасителни системи от водачи и пътници остават едни от най-често срещаните нарушения в страната. Само от началото на годината са установени над 11 000 такива нарушения“, посочи главен инспектор Лъчезар Близнаков от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. Свидетели сме всеки ден на произшествия със загинали, част от които биха могли да бъдат спасени, ако са използвали обезопасителните системи, уточни той.

По отношение на санкциите Близнаков припомни, че за подобно нарушение от водач законът предвижда санкция в размер на 50 лв. и отнемане на контролни точки. Същата глоба се налага и на пътник без колан или каска, но при това положение се налага и глоба от 50 лева на водача.

Успоредно с проверките за обезопасителни системи, водачите на автомобили ще бъдат проверявани и за употребата на алкохол и наркотични вещества - над 2 600 случая от началото на годината са установените нарушения за шофьори, качили се зад волана след употребата им, каза още главен инспектор Близнаков.