Две плевенска деца са носители на приза "Посланик на доброто"

Животът

01-03-2023, 12:48

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Златното момиче на България и вицепрезидент на българската федерация по художествена гимнастика Невяна Владинова награди Никол и Ралица

Посланиците на доброто на Държавната агенция за закрила на детето за 2022 г. бяха наградени на официална церемония. За четвърта поредна година ДАЗД отличи вдъхновяващи личности и организации, които са пример за всеки от нас. Носителите на приза „Посланик на доброто“ на Държавната агенция за закрила на детето са хора с големи и сърца, които винаги са готови да подадат ръка  и да помогнат.

„В Държавната агенция за закрила на детето вярваме, че трябва да показваме доброто, защото след себе си то носи още добро. Нашите посланици са на различна възраст, с различни професии, но ги обединява най-ценното – те помагат, даряват, спасяват. Те са вдъхновение и пример за всеки“, каза д-р Теодора Иванова, председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Първите посланици на доброто за 2022 г. заедно с Държавната агенция за закрила на детето направиха възможно прибирането на едно българско дете от Украйна в страната ни. Близо година държавните институции и партньорите им от неправителствения сектор, под координацията на Държавната агенция за закрила на детето, положиха всички усилия това да стане възможно. Така се стигна до щастливата развръзка и детето вече е в България. Благодарение на временно управляващия посолството на България в Украйна Теодор Савов, сдружение „Еквилибриум“, фондация „А21“, „Надежда и домове за децата”- клон България“, Дирекция „Социално подпомагане“ – Русе, координирани от ДАЗД, малкото момиче вече е на сигурно място в подходяща за него среда, заобиколено от усмивки и обич. Заслужената награда връчи служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

Служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев награди следващите посланици на доброто – полицаите от второ районно управление в град Русе. При получаването на сигнал за пожар в Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания „Любов” полицаите пристигат първи на мястото. Въпреки, че не разполагат със специална екипировка започват евакуация на децата и младежите до пристигането на колегите им пожарникари. Благодарение на бързата им реакция и смела постъпка огнената стихия нанася само материални щети и за щастие няма пострадали.

Университетската Многопрофилна Болница за Активно Лечение и Спешна Медицина „Н.И. Пирогов” вече е и „Посланик на доброто“ на ДАЗД. Директорът на болничното заведение д-р Валентин Димитров получи наградата от служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Призът е за програмата на болницата „Детско здраве”, която е вече на десет години. За това време едни от най-добрите лекари са прегледали безвъзмездно над 18 500 деца в различни градове в страната.

„Посланик на доброто“ за 2022 г. е и началникът на  Клиниката по детска кардиология в Националната кардиологична болница проф. Анна Кънева и нейният екип, които извършиха уникална животоспасяваща операция на едва едномесечно бебе. Детето към онзи момент е и с тегло малко над килограм. Въпреки сложността на оперативните действия никой от лекарите в екипа не се поколебава и с професионална и всеотдайна работа дават шанс за живот на това дете. Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев връчи приза на проф. Анна Кънева и екипа й.

Българска спортна федерация за деца и младежи в риск също вече са в семейството на посланиците на доброто на ДАЗД. 17-те спортни клуба на Федерацията работят активно с деца от социалните услуги. По инициатива на Федерацията са осигурени и 20 целогодишни стипендии за най-успешните спортисти сред децата и младежите в риск. Наградата на председателят на Федерацията Анатоли Илиев връчи олимпийската шампионка, многократна носителка на европейски и световни титли, световната рекордьорка и председател на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.

„Посланик на доброто за 2022 г. е и тенисистът Димитър Кузманов. Освен с безбройните успехи на корта, един от най-добрите спортисти на България, тенисистът Димитър Кузманов, печели сърцата на всички и с готовността си винаги да застане зад благотворителна и благородна кауза. Десетки са инициативите му в подкрепа на нуждаещи се деца. Успява да обедини в благотворителен базар много от най-известните и обичани български спортисти, за да подпомогне за лечението на нуждаещо се дете. В подкрепа на децата от Центъра за настаняване от семеен тип за деца в град Добрич в друг благотворителен търг дарява цялата си екипировка. Често Димитър Кузманов споделя, че благотворителността осмисля успехите му.

Матеа Рачкова от Габрово и сестрите Виктория и Никол Цветанови от Враца са едни от най-малките посланици на доброто. Трите очарователни момичета отрязват красивите си, дълги коси, за да ги дарят за направата на перуки за онкоболни пациенти. Матеа и Виктория нямат десет години, когато взимат това благородно решение, а най-малката от тях – Никол следва примера на кака си, въпреки че още е последна група в детска градина. Момичетата получиха своите награди от заместник-министътъ на труда и социалната политика Надя Клисурска.

„Посланик на доброто“ са и благородните и талантливи деца Никол Николова и Ралица Минкова от Плевен. Малките чаровници отсега са избрали да създават Добро. Когато двете момичета научават за съдбата на детенце, което се нуждае от операция в чужбина, решават че не може да са безучастни. И така заедно създават детската книжка “Приключенията на кончето Сапфир“, написана от 10-годишната Никол и илюстрирана от 12-годишната Ралица, която издават с помощта на родителите си, а всички средства от продажбата й постъпват в сметката на нуждаещото се дете. Златното момиче на България и вицепрезидент на българската федерация по художествена гимнастика Невяна Владинова награди Никол и Ралица.

Фондация „Три жени“ са „Посланик на доброто“ 2022 г. на Държавната агенция за закрила на детето. От самото начало на пристигането на бежанци от Украйна у нас, те са неотлъчно до нуждаещите се. „Три жени“ са инициатори и на кампанията Мисия “Нов приятел”, която е от деца и за деца. Карол Виньо, заместник-представител на УНИЦЕФ в България им връчи кристалното сърце.

Преди повече от десет години Мария Благоева решава да напусне добре платена и сигурна работа да стане приемна майка е най-правилното. Причината за това –  е тогава десетгодишния Реми. Тяхната история е доказателство, че когато едно дете среща любов и разбиране, се отплаща стократно със същото и най-вече става отговорен и полезен член на обществото. Заместник-министърът на труда и социалната политика професор Емил Мингов връчи наградата на Мария Благоева.

„Посланик на доброто“ е и Жанета Кирчева от Габрово. Тя е от хората, които дълбоко вярват, че само доброто ще спаси света. Приема за своя мисия да помага всекидневно на семейства и деца изпаднали в нужда. Превръща се в опора за тях. Затова създава и фейсбук групата „Добрини за Габрово“. Наградата от нейно име получи областния управител на Габрово Кристина Сидорова. Призът връчи заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова да връчи наградата.

Планинският спасител Мартин Джокин от Планинската спасителна служба към Българския червен кръст допълва списъка на посланиците на доброто за 2022 г. Той мечтае да е планински спасител още от съвсем малък. Неговият баща също е планински и винаги, когато има възможност Мартин е в планината с него и другите спасители. И така докато навършва годините, за да може да изкара курсовете и официално да се включи в екипа. С вече много спасителни акции зад гърба си Мартин е категоричен, че най-голямото щастие е да разбереш, че човека, на когото са помогнали, вече е добре. Неговата наградата връчи председателят на Държавната агенция за бежанците при Министерски съвет Мариана Тошева.

Журналистът от БТВ Кристина Газиева е „Посланик на доброто“ на ДАЗД за 2022 г. Тя  е автор на десетки репортажи, които не само, че успяват да ни обединят за благородни каузи, но и в същото време да ни разкаже, че доброто съществува. Нейната рубрика „Спасените“ не може да остави никой равнодушен. Тя беше наградена от д-р Теодора Иванова, председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Специални гости на церемонията „Посланик на доброто“ на Държавната агенция за закрила на детето бяха председателят на конституционния съд на Република България Павлина Панова, заместник-главният прокурор Даниела Машева, Ева Жечева, директор в дирекция „Права на детето“ към Омбудсмана на България и др. Талантливата млада певица Дани Илиева поздрави гостите с нейна авторска песен, посветена на децата.