Областният управител Иван Петков проведе консултации за съставяне на РИК

Мисия

05-02-2023, 14:46

Снимка:

Областна администрация

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Политическите партии и коалиции не се споразумяха в избора за председател на районната избирателна комисия

Днес, 5 февруари, в заседателната зала на Областна администрация – Плевен Областният управител на Област Плевен Иван Петков проведе консултации за съставяне на Районна избирателна комисия (РИК) в 15-ти изборен район – Плевен, съгласно разпоредбата на чл.60 от Изборния кодекс и в изпълнение на задълженията за организационно - техническа подготовка за произвеждане на избори за народни представители за Народно събрание, насрочени за 02 април 2023 г. с Указ на Президента.

След проведените консултации днес между представителите на парламентарно представените партии и коалиции, в присъствието на Ирена Христова - главен секретар на Областна администрация – Плевен и ръководител на техническия екип за осъществяване на организационно-техническа подготовка за произвеждане на изборите и членовете на техническия екип от страна на Областна администрация Плевен, не бе постигнато съгласие по всички въпроси относно ръководството на РИК – 15 и въпросът за определяне състава на ръководството на РИК – 15 ще решава ЦИК.

В началото, областният управител Иван Петков направи разяснение за разпределянето на квотите по политическо представителство в състава на 13-членната Районната избирателна комисия в Петнадесети Плевенски Изборен район: за Коалиция „ГЕРБ-СДС” – 4 члена, за Коалиция „Продължаваме промяната” – 3, ПП „Движение за права и свободи” – 2 и по един представител на ПП „Възраждане”, Коалиция „БСП за България”, Коалиция „Демократична България - Обединение”, Коалиция „Български възход“.

В консултациите участваха: Валери Лачовски – Представител на Коалиция „ГЕРБ-СДС”; Радостин Василев – Представител на „Продължаваме промяната” (ПП); Стоил Стоилов – Представител на Коалиция „Продължаваме промяната” (ПП); Деян Петков - Представител на Коалиция „Продължаваме промяната” (ПП); Илиан Селимски – Представител на ПП „Движение за права и свободи” (ДПС); Данаил Раденцов – Представител на ПП „Възраждане”, Ивелин Първанов - Представител на ПП „Възраждане”; Захари Дончев - Представител на ПП „Възраждане”; Свилен Атанасов – Представител на Коалиция „БСП за България” Свилен Трифонов – Представител на Коалиция „Демократична България - Обединение”; Крум Пенчев Представител на КП„Български възход“ и Веселка Венкова Представител на КП„Български възход“.

Г-н Петков обобщи направените предложения от страна на участниците в консултациите, като констатира, че за председател предложенията са две, за заместник председател – три, а за секретар – едно, като алтернативно следва да се разглеждат като две.

Политическите партии и коалиции не се споразумяха в избора за Председател на РИК-15-Плевен. Мястото се оспорва между Ярослав Димитров от Коалиция „ГЕРБ-СДС” и Николай Яков от „Продължаваме промяната”, и двамата с юридическо образование. От „Продължаваме промяната” настояват, ако кандидатът им не бъде приет за председател, да заеме секретарското място в РИК.

Три бяха предложените кандидатури за заместник-председатели, при две места в РИК-Плевен – за Айгюл Хасанова от квотата на ПП „Движение за права и свободи”, Тодор Славеев от ПП „Възраждане” и Петър Жеков „Демократична България - Обединение”.

За секретар на РИК-Плевен бяха направени следните предложения: Яница Линева от ПП ДПС и Николай Яков от Коалиция „Продължаваме промяната”.

Направените предложения за членове на РИК съответстват на квотата на всяка политическа формация.

 Със свое писмо от 05 февруари 2023 г., Областният управител на област Плевен Иван Петков изпраща протокол от проведените консултации, както и депозираните от партиите и коалициите документи в ЦИК.