Наградиха огнеборци на тържествена церемония по повод "145 години пожарно дело в Плевен"

Мисия

01-02-2023, 16:19

Снимка:

ОДМВР

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Получени са множество поздравителни адреси

Гражданите и гостите на Плевен днес имаха възможността на станат съпричастни към юбилея на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Плевен – "145 години пожарно дело в Плевен".

Плевен отбеляза 145 години пожарно дело (Снимки)

Историята на пожарната команда в Плевен започва след освобождението на града в хода на Руско-турската война /1877-1878 година/. Руските войски организирали административните, гражданските и противопожарните структури на новосъздадената българска държава. На 1 февруари 1878 година Общинската управа на град Плевен взема решение за закупуване на  необходимите инструменти и съоръжения за борбата с пожарите. Днес, 145 години по-късно, всички ние отдаваме дължимото на поколения достойни служители в системата, които с професионализъм и всеотдайност защитават честта на професията!

От 11 часа пред сградата на дирекцията на улица "Св. Св. Кирил и Методий" бе отслужен тържествен водосвет. Гости на официалното честване бяха областният управител Иван Петков, кметът на община Плевен Георг Спартански, директорът на ОДМВР – Плевен старши комисар Веселин Вътов, общински съветници, представители на държавни и общински институции, неправителствени организации, партньори и бивши служители на пожарната служба в Плевен.

Състоя се и церемония по награждаване на отличени служители. Със заповед на министъра  на вътрешните работи на Република България бе награден с индивидуална парична награда в размер на 300 лева главен инспектор Александър Ветов – началник на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Левски. Наградата е присъдена за проявен висок професионализъм, инициативност и съществен принос за спасяване на човешки животи, като пътувайки във влака на 4 януари 2023 година от гара Пордим към гара село Гривица, област Плевен, при вида на дим и искри, излизащи от предната част на локомотива и предполагайки наличие на пожар, той е предприел навременни и адекватни действия за локализиране на пожара. С бързата си професионална реакция е организирал прекъсване на електрическото захранване по железопътната линия, съдействал е за евакуацията на застрашените пътници, съдействал е за бързото пристигане на екипите на РСПБЗН – Плевен. Осигуряването на лесен достъп на пожарната техника до влаковата композиция с наличните средства за първоначално гасене успява да предотврати последващо разпространение на пожара.

Със заповед на директора на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Плевен комисар Станислав Атанасов са наградени трима служители от дирекцията.

За съществен принос на служители, излъчени за победители в областния етап на националния конкурс „Пожарникар на годината“ са наградени с „Писмена похвала“ инспектор Стефан Анов, инспектор Анатоли Минчев и старши инспектор Мариян Величков.

Със заповед на директора на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Плевен комисар Станислав Атанасов с „Писмена похвала“ за съществен принос за изпълнение на конкретна професионална задача при извършване на ремонт и поддръжка на техниката са наградени младши инспектор Милен Нелковски, младши инспектор Герган Стойчев и младши инспектор Тихомир Летов, и тримата от РСПБЗН – Плевен.

Комисар Атанасов даде висока оценка за работата на екипите за справянето в различни възникнали ситуации.

Поздравителни адреси са получени от Главна Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР – София, Областния управител на Област Плевен г-н Иван Петков, Председателя на Общински съвет Плевен г-н Мартин Митев, Кмета на община Плевен г-н Георг Спартански, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението – Велико Търново“,  от директора на ОДМВР – Плевен старши комисар Веселин  Вътов и от председателя на ОС на БЧК – Плевен д-р Венцислав Грозев.