Глобиха баскетболния Спартак с 2000 лева заради расистки обиди

Спорт

24-01-2023, 14:44

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

ДАС на НБЛ счита проявата на публиката за непристойна, създаваща ненормална обстановка за провеждане на баскетболна среща

Дисциплинарно-административният съвет на НБЛ наложи тежка санкция на отбора на Спартак. Плевенчани са глобени с 2000 лева заради нарушаване на установения ред по време на двубоя срещу Берое в зала “Балканстрой”. Фенове на тима са използвали обидни думи на расистка основа по адрес на състезателите на “зелените”, заради което клубът е наказан.

Ето какво гласи решението на ДАС на НБЛ:

"Налага на БК "Спартак Плевен", имуществена санкция в размер на 2 000 (две хиляди) лева на основание чл.37 т.2 от ДАП на НБЛ, за нарушаване на установения ред по време на среща  по баскетбол от група лица чрез непристойна проява, която създава ненормална обстановка на терена, в среща № 68 между отборите на БК “Спартак Плевен” и БК „Берое“, проведена на 07.01.2023 г. На основание чл. 27 от ДАП, решението по т.1 подлежи на обжалване пред Арбитражната комисия на БФБ, в едноседмичен срок от уведомяването за същото.

Мотиви: Съгласно доклада на дежурния представител на БФБ и рапорта за инциденти от 07.01.2023 г., в 18:00 минута на срещата се получил конфликт между състезатели от резервната скамейка на "Берое" и агитката на домакините (БК „Спартак Плевен“), които са разположени сравнително близо. В разпрата, от публиката на домакините са използвани обидни думи на расистка основа по адрес на състезателите на "Берое". Конфликтът е овладян от старши съдията.

ДАС счита проявата на публиката на БК „Спартак Плевен“ за непристойна, създаваща ненормална обстановка за провеждане на баскетболна среща. Поведението на зрителите, участващи в непристойната проява не отговаря на приетите норми за поведение, като се отличава с изключителна дързост предвид дискриминационния и расистки характер на използваните скандирания спрямо състезателите на БК „Берое“. Проявата на публиката, освен че съставлява нарушение по смисъла на чл. 37, т.2 от Дисциплинарно-административния правилник на НБЛ, за което предвидената имуществена санкция е в размер до 5000 (пет хиляди) лева, също така представлява и нарушение  на нормите на чл.2, ал.1 и ал.2, т.1 и т.4, във връзка с чл.1 от Кодекса за етично поведение на БФБ. ДАС отчита обстоятелството, че нарушението от този характер се извършва за пръв път от публиката на домакина, но също така приема за недопустими такъв тип прояви, поради което налага имуществената санкция в половината от предвидения размер за същото нарушение, предупреждавайки че при повторно извършване ще наложи санкцията в пълен размер.“