Литературни четения в библиотеката на село Асеновци

Животът

14-01-2023, 07:05

Снимка:

Информационен център

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

В продължение на два дни в библиотеката при НЧ "Съзнание 1894“ село Асеновци се проведоха литературни четения, свързани с годишнини на известни писатели.

На 12 януари се навършиха 395 години от рождението на Шарл Перо, френски писател и фолклорист. Той е сладкодумния разказвач, с чиито приказки израстват поколения деца. Няма кътче в света, където децата да не се вълнуват от съдбата на „ Спящата красавица“, „ Пепеляшка“, „ Котаракът в чизми“ и много други. Неговите приказки не само увличат с историите си, те възпитават и поучават. С малките читатели на библиотеката прочетохме приказката „ Красавицата и звяра“. Децата слушаха с интерес и пожелаха отново да ни посетят идните дни.

На 13 януари се навършват 160 години от рождението на Алеко Константинов с прякор Щастливеца. Автор на пътеписа „До Чикаго и назад“, книгата „Бай Ганьо“, разказа „Пази, боже, сляпо да прогледа“. Автор е на над 40 фейлетона. С днешните читатели прочетохме разказа „Пази, боже, сляпо да прогледа“, който е много поучителен и днес. Посмяхме се на историите на Бай Ганьо и си обещахме нови срещи, нови четения и разговори в библиотеката, където е уютно и приветливо.

НЧ „Съзнание 1894“ с. Асеновци