Плевенската полиция иззе голямо количество стоки, имитиращи известни търговски марки

Крими

13-01-2023, 10:26

Снимка:

МВР

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Проверени са търговски обекти в областния град

Спецакцията е проведена на 11 януари за времето от 12 часа до 17:30 часа. Целта е  предотвратяване, пресичане, разкриване и документиране на закононарушения, насочени срещу трафика на нелегални стоки и разпространението на фалшиви и контрабандни стоки в регионален и световен мащаб. Проверени са търговски обекти в областния град.

В хода на действията, реализирани от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Плевен, са иззети спортни стоки, носещи запазени търговски марки, които се предлагат за продажба, без съгласието на притежателя на изключителното право - престъпление по чл.172 „б“ от НК. Конфискувани са различни артикули - спортни мъжки, дамски, детски екипи, тениски с дълъг и къс ръкав, рокли, дамски раници- чанти, портмонета, зимни шапки и спортни обувки – маратонки, с популярни марки. Разследването по случая продължава с разпити на свидетели, установяване на точното количество иззети артикули, назначаване на експертизи при взаимодействие с Районната прокуратура в Плевен. Образувани са досъдебни производства за престъпления по чл. 172 „б“ от НК.

Поредната операция на МВР в защита правата върху интелектуалната собственост е част от активните мероприятия по план за действие срещу този вид престъпни посегателства, който се осъществява в рамките на Европейската мултидисциплинарна платформа за противодействие на престъпни заплахи (EMPACT).

Честа практика е недобросъвестни търговци да внасят на територията на страната и ЕС нискокачествени или стоки със съмнително качество и характеристики. С цел бързата им продажба потребителите биват въвеждани в заблуждение от поставените върху тях изображения, копиращи или имитиращи логата на известни и надеждни марки и производители. Много подобни стоки са със занижено качество, характеристики или дълготрайност при употребата – предупреждават разследващи.