Съдът ще заседава по делото за екстрадиция на британеца Дейвид Бодил

Крими

12-01-2023, 08:06

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Британският гражданин беше задържан преди ден в никополското село Любеново, където живеел в къщата на дядо си

Съдът в Плевен заседава днес по делото за екстрадиция на Дейвид Бодил, предаде БНТ. Британският гражданин беше задържан преди ден в никополското село Любеново, където живеел в къщата на дядо си.

На заседанието вчера магистратите го оставиха в ареста с мотивите, че във Великобритания е обвинен за притежаване на взривни вещества, престъпление, което се наказва и у нас. Британските власти подозират 28-годишния мъж в подготовка на терористична дейност.

При претърсване на жилището му в Англия през 2020-а година са открити барут и рецепти за приготвяне на взривове. Пред съда Бодил заяви, че не желае да бъде депортиран, а това, за което е издирван и задържан, е „само хоби и не е имал намерение да наранява никого".

Познанството му с депутатът от "Демократична България" Албена Симеонова предизвика скандали в парламента. От ГЕРБ поискаха тя да даде повече яснота за връзката ѝ с него. Симеонова обясни, че само му е съдействала, защото никой не е говорел английски в селото. Спешно бяха повикани вътрешният министър и шефът на ДАНС в Народното събрание.