Издирваният от Интерпол за тероризъм Дейвид Бодил остава в ареста

Крими

11-01-2023, 15:27

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

По информация от прокуратурата в къщата в никополското село Любеново са открити схеми за направата и взривяването на бомба

Състав на Окръжен съд - Плевен наложи на британския гражданин Дейвид Бодил, мярка за неотклонение „Задържане под стража“, във връзка с издадена по отношение на същия Заповед за арест от съд във Великобритания, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в Плевен.

Ето какво още информират от съда:

"Лицето е издирвано с цел провеждане на наказателно производство за извършено престъпление по Закона за взривните вещества от 1883 година - наказания за приготовление или притежание на експлозиви при подозрителни обстоятелства, което е престъпление по чл.339 от Наказателния кодекс на Република България.

Съдът в мотивите си е изложил, че към настоящия момент може да се направи обосновано предположение, че лицето е извършило престъпление, което се наказва с доживотен затвор. Освен това, след извършване на деянието е напуснало Обединеното Кралство и се е укривало в село Любеново, Плевенска област. Тези обстоятелства, както и това, че няма настоящ и постоянен адрес в Република България, са в състояние да го мотивират да се укрие и да осуети предприетото спрямо него наказателно преследване, ако бъде взета по-лека мярка за неотклонение спрямо него.

Поради изложеното, съдията-докладчик по делото е уважил искането на прокуратурата и е взел най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Определението на Окръжен съд - Плевен не е окончателно, то може да се обжалва и протестира пред Апелативен съд - Велико Търново в тридневен срок, считано от днес."

Стана ясно, че Бодил е роден на 12 февруари 1994 година в Нотингам, за последно е живял в Бъкстън, Дербишир.

Той заяви, че не желае да бъде депортиран, съден и да лежи в затвор в родината си. Той добави, че това, за което е издирван и задържан, е "само хоби". "Никого не съм наранил и не съм имал намерение да го правя", сподели той в съдебната зала.

Посолството и консулските власти на Обединеното кралство ще бъдат уведомени за решението на плевенския съд за постоянното задържане в ареста на Бодил. Делото за екстрадиция на британеца ще бъде утре.