В къщата на заловения британец са открити схеми и чертежи как се прави бомба

Крими

10-01-2023, 20:04

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Дейвид Бодил е задържан от прокуратурата в Плевен за 72 часа и се очаква да започне процедура по екстрадиция

Дейвид Бодил е задържан от прокуратурата в Плевен за 72 часа и се очаква да започне процедура по екстрадиция.

Както вече писахме, 28-годишният британец, издирван с червена бюлетина на Интерпол, бе задържан днес в село Любеново, община Никопол. Оказва се, че баба му и дядо му - британци купили имот там. В случая беше намесено и името на българска депутатка. Пред БНТ Албена Симеонова от "Демократична България" потвърди, че познава британеца, но не е предполагала, че той се укрива от Интерпол.

Англичанинът е пристигнал у нас през ноември миналата година. Властите в Манчестър издават Червена бюлетина на Интерпол за издирването на Бодил по разследване за подготовка на тероризъм и изпращат искане за задържането му у нас. Британецът е арестуван днес в село Любеново от отряда за Борба с тероризма.

В хода на претърсванията в къщата, в което е задържан британският гражданин, полицията е открила литература за изготвянето на бомба. Подобни материали са били открити в дома на Бодил във Великобритания миналата година.

"Интересното е, че в Червената бюлетина същият е описан като особено опасен, въоръжен и агресивен. По линия на международния обмен разполагаме с информация, че в дома му във Великобритания са открити взривни вещества, упътвания и чертежи за изготвянето на взривни устройства. Днес при претърсване и изземване от къщата в с. Любеново, където се е укривал, са намерени и иззети чертежи и схеми как се прави бомба и как се взривяват. Намерено е и скъпо оръжие. Колегите от Окръжна прокуратура Плевен ще задържат британския гражданин за срок до 72 часа с оглед осигуряването му пред Окръжен съд Плевен за започването на процедура по екстрадиция", каза Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Заповедта за задържане на Бодил трябва да бъде предоставена от властите в Манчестър в срок до 72 часа, а процедурата за екстрадиция ще се гледа по силата на Договора да търговия и сътрудничество между Великобритания и Европейския съюз, по който България е страна.

Според разследващите на Острова Дейвид Бодил се е радикализирал в последните години, след като се е свързал с крайнодесни и неофашистки групи в Обединеното кралство.

В края на ноември в профила си в една от социалните мрежи Бодил е обявил, че напуска Великобритания, за да не стане жертва на британското правосъдие и няма намерение да се връща в родината си. Обвинява правителството в Лондон, че ежедневно нарушава правата на своите граждани.