Богоявленски водосвет на бойните знамена се проведе в Плевен (Снимки)

Мисия

06-01-2023, 11:46

Снимка:

Община Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

С тържествен Богоявленски водосвет, отслужен пред Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец” на централния площад „Възраждане”, днес бяха осветени бойните знамена на Плевенския гарнизон. В ритуала се включиха представителни военни части и официалните лица, сред които бяха кметът Георг Спартански, председателят на Общинския съвет Мартин Митев, общински съветници, областният управител Иван Петков, представители на обществени организации и граждани.

По стар български обичай на 6 януари - Богоявление, Българската православна църква благославя Българската армия и нейните бойни знамена и флагове, които са символ на бойния дух на военнослужещите. Богоявленския водосвет в Плевен бе отслужен от свещеници от плевенските православни храмове. Те поръсиха със светена вода знамената на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“, Единния център за начална подготовка, 12-та Военновъздушна учебна база и представителните роти на Плевенския гарнизон. В ритуала участваха клубове „Млад възрожденец” и „Млади гвардейци”, областната организация на съюза на офицерите от запаса и резерва, Асоциацията на Сухопътните войски, Дружество „Военноинвалид“, клуб „Традиция“. Прозвуча и химнът на Република България.

В словото си изпълняващият функциите началник на гарнизона и заместник-началник на ВВВУ полк. Андриян Колев подчерта, че българските знамена са удивили света с героизма на мъжете и жените под тях. В този ден се преплитат стародавни български традиции, съчетани с единството на българския народ и българската армия, отбеляза той.

Ритуалът за Богоявление завърши с парад на почетните роти.