Започва делото срещу плевенчанка, блъснала автомобил и патрулка

Крими

22-12-2022, 07:25

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Седнала зад волана с 3,77 промила алкохол в кръвта

На 23 декември, петък, състав на Плевенски окръжен съд ще разгледа наказателно дело, образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура Плевен, против Г.Е.Н., от гр.Плевен.

Тя е обвинена в това, че на 11.07.2022 г. в гр. Плевен, ж.к. „Сторгозия“, е управлявала моторно превозно средство - лек автомобил, с концентрация на алкохол в кръвта си 3,77 промила - престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК. Обвиняемата била на гости, където консумирала алкохол и около полунощ решила да отиде до магазина. Взела ключовете за жилището на лицето, на което гостувала, а на същата връзка бил и ключът за автомобила ползван от същия. Обвиняемата решила да използва лекия автомобил, без да е поискала разрешение за това, т.е. противозаконно да го отнеме - престъпление по чл. 346, ал. 2, т. 1, т. 2 и т. 3, вр. ал. 1, вр. с чл. 195, ал.1, т. 4, предл. 2 от НК.

При управлението на отнетия автомобил, навлизайки в бензиностанция, ударила друга лека кола, която бил паркирана там, като ползвателят на колата стоял наблизо и заснел случващото се и се обадил на телефон 112. След като обвиняемата влязла в магазина на бензиностанцията и отново се върнала в колата, при потегляне на заден ход ударила друг автомобил паркиран там. Въпреки, че свидетели я помолили да остане на място, тя потеглила и продължила да управлява по улиците на квартал „Сторгозия“. Малко след това в района пристигнали полицейски екипи с патрулни автомобили, които предприели преследване на обвиняемата, която отказвала да се подчини на подадените сигнали и дори засичала пътя на преследващите я полицейски автомобили и се опитвала да ги избута от пътя. Единият полицейски автомобил бил спрян на улицата, като полицаят от автопатрула се опитал да спре обвиняемата със „стоп“ палка. Тя не само, че не спряла, но дори не намалила скоростта и се ударила в предната дясна част на полицейския автомобил. След това била задържана. Причинените имуществени вреди са на обща стойност от над 15 000 лева - престъпление по чл. 342, ал. 3, пр. 3, б. „а“, вр. с ал. 1 от НК.

Съдебното заседание е насрочено като разпоредително, в което ще се решат въпроси важни за реда и начина на протичане на съдебното следствие.