Връчиха наградите от конкурса за детска рисунка "Освобождението на Плевен"

Животът

09-12-2022, 16:10

Снимка:

Областна администрация

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Общо 45 рисунки бяха представени за участие в обявения от Областна администрация конкурс

В сградата на Областна администрация - Плевен бяха обявени победителите от конкурса за детска рисунка, посветен на 145-та годишнина от Освобождението на Плевен.

Експертна тричленна комисия, назначена със заповед на областния управител на Област Плевен  разгледа и селектира постъпилите творби в Областна администрация  - Плевен.

„Журито присъди две първи, две втори, две трети награди и една поощрителна в по-малката възрастова група от 11 до 14 - годишна възраст. В по-голямата възрастова група - от 15 – 19 – годишна възраст бе присъдена само една поощрителна награда“, обяви областният управител Иван Петков. Той заедно със заместник областния управител Александър Трайков и главния секретар Ирена Христова връчиха отличията на победителите.

I –ви награди получиха 11-годишната Магдалена Радославова Йосифова и 12-годишната Кристияна Свиленова Дундакова, и двете от СУ „Стоян Заимов“.

II-ри награди бяха връчени на 12-годишната Лилия Галинова Янкова от същото училище и на Сиана Ивайлова Хайдърска на 11 години  - възпитаничка на НУИ „Панайот Пипков“, гр. Плевен.

III –тите награди отидоха при 12-годишния Силвестър Марианов Валентинов и Славка Великова Георгиева, също на 12 години, и двамата ученици от ОУ „Климент Охридски“, с. Буковлък.

Поощрителна награда взеха 14-годишната Александра Тихомирова Тодорова и Никол Илианова Тодорова , и двете от ПГ „Алеко Константинов“.

Всички наградени получиха грамоти, албуми за Област Плевен, рекламни материали за Панорама „Плевенска епопея 1878 г.“, Стария мост на река Вит при Плевен, а така също и подаръчни ваучери от магазин „Идея“.

"Участниците в конкурса са изградили много сложни композиции, отразявайки боевете и събитията, свързани с темата. Те притежават живописна грамотност. Рисунките са направени много интересно и въздействат като завършени картини, обобщи за участниците Майя Ананиева – създател и ръководител на плевенската арт школа „Колорит“, член на журито в конкурса и допълни: „Децата имат отношение и са отворени към темата за Освобождението на Плевен, което е мотивиращото в тази инициатива. Конкурси на детска рисунка има безброй много, но тази тема е много специална не само за България, но за децата на Плевен и област Плевен. Това са изключително важни исторически събития, които трябва да откликнат в съзнанието на децата. Когато рисуват те имат информацията и знаят събитието, преживяват го и го отразяват в рисунка“, сподели още  художничката Майя Ананиева.

"Този конкурс е много важен точно в този аспект на историческа памет, принадлежност, изграждане на патриотичното у децата. Те трябва първо да знаят, след това да ценят свободата, която е извоювана с толкова много жертви и по този начин да се мотивират да  бъдат полезни, макар и като малки граждани на Плевен и област Плевен“, каза още Майя Ананиева.

Общо 45 рисунки бяха представени за участие в обявения от Областна администрация конкурс за детска рисунка на тема „Освобождението на Плевен“.