Плевен ще бъде част от тенис инициативата "Излизаме от мрежата. Вход свободен"

Новините

28-11-2022, 14:04

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Цветана Пиронкова е посланик на инициативата

Българската федерация по тенис официално даде старт на инициативата "Излизаме от мрежата. Вход свободен". Каузата е в отговор на изолацията по време на COVID-19 и произтичащите резултати, като увеличаване на времето пред електронните устройства, обездвижване и свързваните с това последствия. Целта е да се предостави достъпна и здравословна алтернатива на проблема с дългите часове, които децата и тийнейджърите прекарват пред електронните екрани.

На прескоференция на базата на БНТЦ новината съобщиха Екатерина Генова, зам. председател на УС на БФТ и Георги Дончев, управител на БНТЦ.

"С дългосрочната си политика за социална отговорност се стремим да привличаме максимално много деца, за да разширим основата на българския тенис и да се изградят нови български шампиони, последователи на световните ни тенисисти. От години се опитваме да отворим вратите за тениса в учебните програми в българското училище и не сме се отказали от тази си идея. Вярваме, че с тази инициатива правим крачка напред в тази посока", заяви Екатерина Генова, вицепрезидент на Българската федерация по тенис.

„Убедена съм, че с тази инициатива стотици деца ще направят първите си стъпка на корта, а много от тях ще продължат да прекарват повече време в прехвърляне на топки над мрежата, отколкото в мрежата. Със сигурност може да открием бъдещи таланти, но най-важното е да покажем на повече от тях как да са шампиони в живота. Защото спортът учи на дисциплина, дава умения, които никой не може да ти отнеме, а това е в основата на здравето и здравото самочувствие, от които се нуждае всяко дете.", коментира Цветана Пиронкова, посланик на каузата, която се включи с видео връзка по време на официалното представяне на инициативата.

По данни от различни научни изследвания 75% от децата на възраст между 8 и 12 години страдат от болки в гърба, а 20% до 19-годишна възраст от затлъстяване. Мнението на специалистите е, че прекомерното прекарване на време пред екраните води до редица неблагоприятни нарушения, сред които обездвижване, лоши хранителни навици, риск от наднормено тегло и затлъстяване, нарушения в зрението и опорно-двигателния апарат, понижено самочувствие и умения за социална комуникация.

„Наясно сме, че дигитализацията е процес, който е неотменно свързан с технологичното и социално развитие. Същевременно си даваме сметка, че физическото и емоционално благополучие на децата и младите хора е в поддържането на баланс – между времето прекарано в мрежата и пред дигиталните устройства и това навън. Точно затова предлагаме подобна инициатива, която да осигури безплатна и достъпна алтернатива на свободното си време чрез тениса. Вярваме, че ще запалим повече деца, които досега не са хващали ракета и ще подкрепим тези, които вече са направили своите първи стъпки в този спорт", коментира Георги Дончев, управител на Български национален тенис център.

Пилотното издание на инициативата стартира в София на 7 януари, но се планира постепенно да се изнесе и в други градове на страната - Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Плевен, Благоевград.

В рамките на инициативата Българската федерация по тенис предоставя възможности за безплатни групови тренировки на територията на Български Тенис център - Борисова градина за начинаещи деца на възраст между 6-10 и трениращи (картотекирани деца) на възраст между 10-16 години.

Тренировките се предвижда да обхващат до 8 деца в група в рамките на 55 минути с професионални напътствия от опитни треньори.

Освен свободен достъп до кортовете и осигуряване на треньори, федерацията предоставя и тенис ракети и топки.

Предварителното записване става чрез попълване на формуляр, който може да се изтегли от сайта на федерацията и изпращане до имейл [email protected] от 27.11.2022 до 09.12.2022.

Пилотното издание на инициативата обхваща всеки уикенд от 07.01.23 до 02.04.23, а децата участващи в нея ще имат право на не повече от 5 тренировки в рамките на тримесечния период.