Един световен и четирима европейски шампиони в състава ни за първенството на планетата по щанги в Колумбия

Спорт

15-11-2022, 12:44

Снимка:

БФВТ

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

В състава е и Карлос Насар

Само една въпросителна остана при определянето на състава на България за предстоящото през декември световно първенство по вдигане на тежести в Колумбия. Старши треньорът Иван Иванов съобщи тези, които ще ни представляват, като към деветимата сигурни може да се присъедини още един след като стане окончателно ясна неговата моментна форма и физическо му състояние.

„Изчаквам прибирането на Христо Христов от клубни надпревари в Германия за да мога да преценя готовността му да вдига с успех на световното. Останалите ни представители са ясни – всеки един от тях е с шансове за място сред първите шест, такива са и подадените ни заявки. Благодаря на треньорите в центровете, те наистина вършат апостолска работа по отношение на изнамиране и развитие на спортните таланти. Надявам се да нямаме здравословни проблеми за да можем и в Колумбия да продължим възходящата линия от последните световни и европейски първенства, която отново ни нареди сред най-добрите в този спорт. Това световно е много важно, тъй като е олимпийска квалификация за игрите в Париж през 2024 г.“, каза Иван Иванов, олимпийски шампион от Барселона 1992 г.

Ето кои ще ни представят на шампионата в Богота:

Жени:

Кат. 45 кг Надежда Мей-Нгуен (Русе, треньори Кръстина и Радослав Атанасови)

Кат. 59 кг Галя Шатова (Карлово, тр. Иван Лухов)

Мъже:

Кат. 55 кг Ангел Русев

Кат. 61 кг Габриел Маринов

Кат. 67 кг 67 кг Валентин Генчев

Кат. 73 кг Божидар Андреев

Кат. 89 кг Карлос Насар

Кат. 102 кг Дейвид Фишеров

Към тях се очаква да се присъедини и записаният в кат. 109 кг. Христо Христов, представител на Варненската школа с треньор Живко Николов.

Трима българи са с най-силни заявки като тежести в своите категории преди първенството в Богота: световният шампион Карлос Насар е с 400 кг. в кат. 89 кг., натурализираният австриец Дейвид Фишеров, който вече взе европейска титла за България, е с 405 кг. и с тях дели лидерството с катереца Фарез Елбак в категория до 102 кг, а еврошампионът Христо Христов (109) е заявил 410 кг. при 109-килограмовите.

Българските щангисти записаха небивал скоро успех на последното европейско първенство в Тирана тази пролет. Там нашите грабнаха 8 медала в двубоите, като с титли се завърнаха Ангел Русев, Иван Димов, Валентин Генчев, Дейвид Фишеров и Христо Христов, вицешампион бе Карлос Насар, а Габриел Маринов и Божидар Андреев грабнаха бронз. С общо 23 медала (13 от които златни) в отделните движения станахме първи в общото класиране по нации, а при мъжете спечелихме половината от 10-те категории.

На предишното световно първенство преди година в Ташкент България отвоюва един златен и един бронзов медал само в двубоите, а с тези в отделните движения отличията ни бяха общо пет. 17-годишният тогава Карлос Насар грабна титлата при мъжете в кат. 81 кг. със злато в двубоя и световен рекорд изтласкването, плюс сребро в изхвърлянето. Преди това, още в първия ден на шампионата Ангел Русев спечели злато в изтласкването и бронз в двубоя при най-леките – в кат. 55 кг., Валентин Генчев се нареди пети в крайното класиране и в изтласкването на кат. 67 кг., Васил Маринов зае шесто място в двубоя на кат. 102 кг., а Христо Христов бе четвърти в кат. 109 кг.

Световното първенство в Богота е от 5 до 16 декември и ще бъде първата олимпийска квалификация за игрите в Париж през 2024 г. Според последните решения на Международната федерация (IWF) максималните квоти, които една държава може да спечели за следващата олимпиада в щангите са 3 при мъжете и 3 при жените. В Колумбия на 4 декември предстои и поредният „специален“ Конгрес на IWF, който трябва да спасява бъдещето на щангите като олимпийски спорт.