Банда, източила близо 13 млн. лв. ДДС, жали общо 29 г. затвор

Крими

31-10-2022, 09:33

Снимка:

ПРБ

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Крупно дело за данъчни измами за близо 13 млн.лв. започва във Великотърновския апелативен съд в понеделник, съобщава "24 часа". Процесът срещу организирана престъпна група от петима извършители е прехвърлено в старата столица от закрития Апелативен специализиран наказателен съд, а на първата инстанция измамниците са осъдени на общо 29 г. затвор, конфискация на имущество и на над 2.3 млн. лв.

От декември 2011 г. до септември 2013 г. участниците в групата ощетили държавния бюджет чрез избягване установяването и плащането на ДДС при вътрешно общностни придобивания на месо от страни в Европейския съюз, съобщиха през 2020 г. от Апелативната специализирана прокуратура.

Участниците в групата реализирали данъчните измами като използвали мрежа от фирми от типа „липсващ търговец“. Получатели на доставките на месо от Испания, Франция и други европейски държави били две реални търговски дружества със седалища във Велико Търново и Плевен, собственост на трима от осъдените. Стоката пристигала директно в техните складове, но с предварително изготвени документи на фирми от типа „липсващ търговец“.

Месото незабавно било „продавано“ на реалните дружества, което им давало възможност да приспадат неследващ им се ДДС. Сумите, с които бил ощетяван бюджетът, се разпределяли между участниците в групата.

Подсъдими по процеса са: Димитринка С. Ф. (р.1983г.), Йордан Н. Ч. (р.1972г.), Борис К. Б. (р. 1956г.), Светлин Й. С. (р.1981г.) и Недялко А. Н. (р.1982г.)

Със своя присъда от 04.02.2020 г. съдът признал подсъдимите Димитринка Ф., Йордан Ч. и Борис Б. за виновни в това, че в периода от януари 2012 г. до 10.09.2013 г., в гр. Плевен и гр. Велико Търново, избегнали установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 7 142 024 лева за „Данимес 6“ ООД (Борис Б. като извършител и Димитринка Ф. и Йордан Ч. – като помагачи) представляващи дължим ДДС, чрез съставяне на документи с невярно съдържание – отчетни регистри – дневници за покупките на дружеството и потвърждаване на неистина в подадени декларации, които се изискват по силата на чл. 125 ал. 1 от ЗДДС и чл. 116 ал. 1 от ППЗДДС, като по този начин е приспаднат неследващ се данъчен кредит за „Данимес 6“ ООД.

Със същата присъда, съдът признал подсъдимите Димитринка Ф., Йордан Ч. и Светлин С за виновни в това, че от януари 2012 г. до 14.09.2013 г., в гр. Плевен и гр. Велико Търново, избегнали установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 5 788 371 лева за „Ники Мес - 2008“ ЕООД (Светлин С. като извършител и Димитринка Ф. и Йордан Ч. – като помагачи) представляващи дължим ДДС, чрез съставяне на документи с невярно съдържание – отчетни регистри – дневници за покупките на дружеството и потвърждаване на неистина в подадени декларации, като по този начин е приспаднат неследващ се данъчен кредит за „Данимес 6“ ООД 

С присъдата си, Специализираният наказателен съд определил на подсъдимите наказания както следва: Димитринка Ф. – 7 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и конфискация на имущество; Йордан Ч. – 6 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и конфискация на имущество; Борис Б. – 6 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и конфискация на имущество; Светлин С. – 6 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и конфискация на имущество; Недялко Н. – 4 години лишаване от свобода при първоначален общ режим.

На основание въззивни жалби от подсъдимите е било образувано дело в Апелативния специализиран наказателен съд. Делото е изпратено по подсъдност на Апелативен съд – Велико Търново.