Областният управител на Плевен уважи откриването на изложба в Държавен архив

Мисия

25-10-2022, 11:00

Снимка:

Областна администрация

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Представена е в 25 табла, изложбата отразява периода, в който Ататюрк е пребивавал в София и е служил като военно аташе в годините 1913 – 1915 г.

Генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю и Областният управител на област Плевен Иван Петков уважиха откриването на документална изложба „Дните на Мустафа Кемал Ататюрк в София  27 октомври 1913 – 2 февруари 1915“.

В присъствието на зам. - председателя на държавна агенция „Архиви“ Румен Борисов, заместник – кмета на Община Плевен Милен Яков, областния управител на Област Ловеч Светослав Цачев, зам. – областния управител на Област Велико Търново Станислав Николов, заместник – кмета на Община Ловеч Даниел Колев, депутати, общественици, граждани, началникът на Държавен архив Плевен Маринела Йорданова представи накратко експозицията, посветена на основателят на Турската република Мустафа Кемал Ататюрк.

Представена в 25 табла, изложбата отразява периода, в който Ататюрк е пребивавал в София и е служил като военно аташе в годините 1913 – 1915 г. В голямата си част тя е изготвена с документи и снимки, предоставени от Държавен архив на Президентството на Република Турция и посолството на Република Турция, а част от материалите са осигурени от Държавен архив – София. В малка част от експозицията Държавен архив - Плевен представя съхранявани документи, дарени през 1989 г. от художника и преподавател  Йордан Христов Бояджиев.

„Изложбата хвърля светлина на важен период  от живота на Ататюрк, в който със своята кореспонденция, връзките и приятелствата, които поставя в България чертаят визията на турско-българските приятелски отношения“, подчерта генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, който в навечерието на 99-та годишнина от провъзгласяването на Турция за република изрази задоволството си от факта, че е тук по повод откриването на изложбата.

Открита през м. юни в сътрудничество с посолството на Република Турция в София, Държавна агенция „Архиви“ и дирекция „Архиви“ в Турция, в Плевен изложбата се показва благодарение на сътрудничеството и партньорството на Генералното консулство на република Турция в Пловдив и Държавен архив – Плевен.