Областният управител и заместникът му уважиха откриването на изложба 50 години от Варненския некропол

Мисия

04-10-2022, 12:43

Снимка:

Областна администрация

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Изложбената експозиция включва артефакти и обекти от варненския некропол

Изложба „Нови хоризонти в праисторията“, посветена на 50 години от откриването на Варненския некропол, бе открита в Регионален исторически музей Плевен. На събитието присъстваха областният управител на област Плевен Иван Петков и заместникът му Александър Трайков, представители на културните институции в града, граждани. Директорът на Регионален исторически музей (РИМ) Плевен д-р Володя Попов разказа пред гостите накратко историята.

Изложбената експозиция включва артефакти и обекти от варненския некропол. В постерната експозиция са представени резултати от половинвековната работа на археолозите от Варненския археологически музей и Националния археологически институт с музей при БАН. Най-интригуващи от откритите в некропола находки са златни предмети, които са над 3000 на брой и тежат общо повече от 6 килограма. Експозицията в Плевен показва три златни артефакта.

Изложбата може да се посети до края на този месец. Тя е подредена в първо изложбено фоайе на втори етаж в РИМ Плевен. Предвижда се да обиколи всички регионални исторически музеи в страната.