Условна присъда за смърт на пътя в Плевенско

Крими

01-10-2022, 07:30

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Подсъдимият е поискал делото да се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие и признал вината си

Състав на Плевенски окръжен съд разгледа наказателно дело, образувано на основание обвинителен акт на Окръжна прокуратура Плевен, срещу Д.Й.Д., роден 1960 година от град Червен бряг, област Плевен.

Той е обвинен в това, че на 18.06.2021 година, в село Сухаче, обл.Плевен, при управление на лекотоварен автомобил, движейки се с 30 км/ч, преминал през лежащото на пътното платно тяло на пострадалия П.В.М., предполагайки, че е просто неравност на пътя, тъй като имал проблеми с очите и по този начин, по непредпазливост причинил неговата смърт - престъпление по чл.343, ал.1, б.“в“, вр. с чл.342, ал.1, предл.3 от НК.

По делото е имало вече насрочено разпоредително заседание, проведено на 01.07.2022 година. Тогава ход на делото не е даден, поради това, че единият от пострадалите лица не е имал упълномощен адвокат, който да го представлява. С оглед на това и направената молба от пострадалия да му се даде възможност да упълномощи свой защитник, съдът е отложил делото.

В проведеното на 30.09.2022 година съдебно заседание, подсъдимият е поискал делото да се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие, т.е. признавайки вината си в извършване на престъплението, за което му е повдигнато обвинение, без да се събират доказателства за това. Постановена е присъда, с която на Д.Й.Д. е наложено наказание в размер на 1 година и 6 месеца - условно, с тригодишен изпитателен срок. За срок от 1 година и 6 месеца е лишен и от правото да управлява МПС.

Разноските по делото са присъдени за сметка на подсъдимия. Присъдата не е окончателна. Същата може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативен съд - Велико Търново, в петнадесетдневен срок, считано от днес.