Плевен отбеляза 145 години от Третия щурм за Освобождението на града (Снимки)

Мисия

09-09-2022, 14:24

Снимка:

Областна администрация

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Панихида в памет на загиналите воини бе отслужена пред Костницата

Панихида в памет на загиналите воини по време на Третия щурм за Плевен бе отслужена пред Костницата в "Скобелев парк музей" днес, 9 септември.

За да се преклонят пред подвига на героите, дали живота си в най-кръвопролитния щурм за Освобождението на Плевен дойдоха oбластният управител Иван Петков, заместникът му Александър Трайков, заместник кметът на Община Плевен Стефан Милев, представители на военните структури, на политически и граждански организации, исторически структури и институции в града. В знак на почит те положиха венци и цветя, съобщават от пресцентъра на областната администрация.

"Хилядите воини, оставили костите си в тази долина са го направили за свободата на Плевен и България. Плевенските граждани, общественост, институции, политически, граждански организации в десетилетията са показали, че носят в себе си, изразяват постоянно и дълбоко своята признателност към този подвиг“, каза в обръщението си пред присъстващите директорът на Регионалния военноисторически музей в Плевен Володя Попов. Слово произнесе заместник кметът на Община Плевен Стефан Милев.

След панихидата в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ се откри изложба живопис „145 години Плевенска епопея 1877  г.“, която даде началото на програмата за отбелязване на 145-та годишнина от Освобождението на Плевен.