Ивет Горанова дарява ценен спомен за лечението на млада майка

Спорт

17-08-2022, 12:13

Снимка:

архив

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Олимпийската ни шампионка по карате подкрепи кампанията “Бъдеще за Катрин”

Десетки български спортисти дариха лични вещи и по този начин подкрепиха кампанията “Бъдеще за Катрин”. Инициативата цели набирането на 55 000 евро за лечението на младата майка от Перник Катрин Йоргова, която страда от множествена склероза.

Кампанията “Бъдеще за Катрин” подкрепи и златната Ивет Горанова. Тя е предоставила състезателен колан, с който провежда една от срещите си по пътя към олимпийската титла по карате в Токио 202.

Близо 70 артикула с огромна стойност се разиграват на търг, организиран във фейсбук профила на спортния журналист от Българската национална телевизия Радостин Любомиров. Свои ценни спомени са дарили още Христо Стоичков, Григор Димитров, олимпийските шампионки от ансамбъла по художествена гимнастика и Стойка Кръстева, сребърната медалистка от Токио 2020 Антоанета Костадинова, олимпийският, световен и европейски шампион по вдигане на тежести Иван Иванов, бившият национал и четвърти в света през 1994 г. Ивайло Йорданов, Кубрат и Тервел Пулеви, единственият българин играл в НБА Георги Глушков, националните отбори по футбол, волейбол и баскетбол, най-добрите ни състезатели в зимните спортове Алберт Попов, Радослав Янков, Александра Фейгин и Антон Синапов и много други.

Катрин е от Перник, на 27 години и е майка на 6-годишния Кристиян. От 2014 година, когато е поставена диагнозата, състоянието й постепенно се влошава. Надежда да пребори коварната болест ѝ дават лекарите от Катедрата по хематология и клетъчна терапия при Националния хирургичен център „Пирогов“ в Москва, която е с дългогодишен опит в лечението на МС болни чрез автоложна трансплантация на хемопоетични стволови клетки (АНSСT). Това е вид лечение, което засега не се поема от НЗОК в България, при което имунната система буквално се унищожава чрез химиотерапия, след което се възстановява чрез вливане на собствени стволови клетки. От болницата дават голям процент успеваемост на метода за стопиране на автоимунния процес. Статистиката сочи, че при 90-95 % от подложилите се през последните 10 години на това лечение, прогресът на заболяването е спрян. На този етап това е най-ефективния метод за постигане на дългосрочна ремисия и овладяване на автоимунния процес.

Организаторът на търга, който ще продължи до неделя 21 август,  се надява, че по този начин ще бъде набрана сумата необходима за лечението на Катрин, което трябва да започне през месец октомври.

Дарителската кампания продължава, а всички желаещи могат да я подпомогнат чрез дарителската сметка: Обединена българска банка АД IBAN: BG47UBBS80021035256550 BIC: UBBSBGSF Катрин Енчева Йоргова