Областният управител на Плевен проведе консултации за съставяне на РИК

Мисия

07-08-2022, 17:59

Снимка:

Областна администрация

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Не бе постигнато съгласие относно заемането на длъжността секретар на РИК-Плевен

Областният управител на Плевен Иван Петков проведе днес, 7 август, в заседателната зала на Областна администрация – Плевен консултации за съставяне на Районна избирателна комисия (РИК) в 15-ти изборен район – Плевен, съгласно разпоредбата на чл.60 от Изборния кодекс и в изпълнение на задълженията за организационно - техническа подготовка за провеждане на избори за народни представители за Народно събрание, насрочени за 02 октомври 2022г. с Указ на Президента № 213 от 01 август 2022г., обнародван в ДВ, бр. 61 от 02 август 2022г.

След проведените днес консултации между представителите на парламентарно представените партии и коалиции, в присъствието на Ирена Христова - главен секретар на Областна администрация – Плевен и ръководител на Техническия екип за осъществяване на организационно-техническа подготовка за произвеждане на изборите и членовете на техническия екип, не беше постигнато съгласие за ръководството и състава на Районната избирателна комисия в Петнадесети Плевенски Изборен район.

В консултациите участваха: Стоил Стоилов – Представител на Коалиция „Продължаваме промяната” (ПП); Иван Христанов – Представител на Коалиция „Продължаваме промяната” (ПП); Валери Лачовски – Представител на Коалиция „ГЕРБ-СДС”; Илиян Селимски – Представител на ПП „Движение за права и свободи” (ДПС); Иван Янчев – Представител на Политическа партия „Има такъв народ” (ИТН); Свилен Атанасов – Представител на Коалиция „БСП за България”; Свилен Трифонов – Представител на Коалиция „Демократична България - Обединение”; Захари Дончев – Представител на ПП „Възраждане”.

Представителите на политическите партии и коалиции са съгласни Председател на РИК-15-Плевен да бъде определен от квотата на КП „Продължаваме промяната”, а именно Николай Яков.

Три бяха предложените кандидатури за заместник-председатели, при две места в РИК-Плевен. След проведената дискусия от страна на ПП ИТН бе оттеглено предложението за заместник-председател, като техният представител бе определен за член. Така за заместник-председатели бяха определени съответно Ярослав Димитров (КП ГЕРБ-СДС) и Петър Жеков (КП ДБ-Обединение).

За секретар на РИК-Плевен бяха подадени две предложения - от ПП ДПС - Айгюл Хасанова и от КП БСП за България - Здравко Енев. След проведените дебати не бе постигнато съгласие относно заемането на длъжността секретар на РИК-Плевен. Съобразно разпоредбите на Изборния кодекс, при това положение ЦИК има правомощие да определи състава на РИК-Плевен.

Със свое писмо от днес, 07.08.2022г., Областният управител на област Плевен Иван Петков е препратил протокола от проведените консултации, както и депозираните от партиите и коалициите документи на ЦИК.