Община Левски с инициатива за скулптурна композиция на Георги Парцалев, Дончо Цончев и Григор Вачков

Мисия

07-08-2022, 12:07

Снимка:

president.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на общоградското събрание за учредяване на инициативен комитет за реализиране на идеята

Вицепрезидентът Илияна Йотова подкрепи инициативата за създаване и поставяне в град Левски на скулптурна композиция „Земляците“ – на Георги Парцалев, Дончо Цончев и Григор Вачков. Йотова беше гост на общоградското събрание за учредяване на инициативен комитет за реализиране на идеята. Автор на проекта е скулпторът Борис Борисов. Вицепрезидентът е патрон на инициативата по покана на кмета на община Левски Любка Александрова. 
 
„Няма българин, малък или голям, който да не обича тези три велики личности“, посочи Йотова и сподели лични спомени от познанството си с Дончо Цончев. „Рядка привилегия е човек да общува с него. Няма да забравя думите му, че е добре да се стремиш да се развиваш и да вървиш нагоре в професионалния път, но най-важно е израстването на душата ти“, заяви вицепрезидентът.
 
„Парцалев умееше да ни разсмива, но през смеха и чудесните му роли прозираха и доста горчивина и истини за живота“, изтъкна Илияна Йотова.
 
„Човекът ураган Григор Вачков влизаше със своите роли във всеки български дом и ставаше част от всяко българско семейство“, посочи вицепрезидентът.
 
Илияна Йотова благодари на кмета на община Любка Александрова за инициативата и на всички, които я подкрепят. Те, от своя страна, благодариха на президентската институция и на вицепрезидента за ангажираността към развитието на българската култура.
 
„Последните седем месеца бяха загубени за българската култура. Кризите не са оправдание за липсата на грижа за българската култура. Българската нация е жива повече от 13 века заради духовността и културата. Нямаме право да прекъсваме тази традиция“, категорична е Йотова.
 
Вицепрезидентът посети строежа на летния театър и разгледа обществена колекция „Георги Парцалев“ с вещи на актьора.