Областните управители ще търсят общи решения по приоритетни проблеми

Мисия

21-07-2022, 14:15

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Областните управители ще работят заедно по приоритети за решаване на проблеми на администрацията и на важни въпроси за всяка от областите в страната. Това съобщи на брифинг областният управител на Шумен д-р Владимир Йолов, който беше домакин на работна среща на областни управители и на заместник-областни управители от страната. Той определи този формат на срещи като работещ, който дава възможност за по-голяма оперативност и организираност при решаване на проблемите. 

По време на срещата e решено да бъдат създадени работни групи от областни и заместник областни управители, които да работят по основните направления – сектор ВиК, европейски проекти, пътна инфраструктура, енергийна ефективност, държавна собственост.

Ще се провеждат регулярни месечни срещи във всяка от областите, като целта е да може заедно да решават проблемите на всяка една област, а не както е било назад във времето всеки сам и поотделно, защото вече са установили, че това не е работещо.

Ще се организират и онлайн срещи всяка седмица за постигане на още по-голяма оперативност, както и месечни такива срещи с Министерски съвет.

С оглед икономическата ситуация ще бъде направено предложение до Министерски съвет да задвижи по-бързо актуализацията и проверките на важните за всеки един град проекти, за да може да се актуализират цените и фирмите да продължат да работят.

На срещата са коментирани и конкретни предложения, които ще бъдат отправени към Министерски съвет и до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, касаещи възможността областните администрации да кандидатстват по различни програми и проекти, тъй като тези възможности в последните години все повече се били орязани. Ще бъде изпратено и писмо до Министерството на туризма, което касае възможностите за прилагане на конкретни политики от страна на областните управители за подкрепа на туризма и местните регионални дейности в тази сфера.

Обсъдени на срещата са и възможности за прилагане на един и същ модел в отделните области за информиране и подпомагане на дейността на училищата и детските градини.