Завърши първият стаж на чуждестранни курсанти по програма "Еразъм +" във ВВВУ "Георги Бенковски"

Мисия

13-07-2022, 07:00

Снимка:

ВВВУ "Георги Бенковски"

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Първите стажант-курсанти по Програма "Еразъм+" във ВВВУ "Георги Бенковски" са курсант Андра-Михаела Крету и курсант Роксана-Джорджиана Григоре от Военновъздушна академия "Хенри Коанда", град Брашов, Румъния.

По време на двумесечния стаж двете второкурснички с щабен профил трябваше да разработят курсови проекти по теми зададени в тяхната Военновъздушна академия.

Научни ръководители им бяха подполковник гл. асистент д-р инж. Иван Иванов и майор асистент инж. Димитър Нановски от катедра „ Тактика, въоръжение и системи за сигурност в отбраната“.

Курсант Андра Крету работи по темата: “Оперативна съвместимост на румънските ВВС и НАТО в съвременните геополитически условия“, а курсант Роксана Григоре по темата: "Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво“. Заедно с научните ръководители са определени структурните планове на курсовите проекти, използваната литература. Момичетата са се справили на много добро ниво и в срок. Защитата ще се състои в Брашов.

Едновременно с работата по проектите, стажантките завършиха и 40 часов курс по CATIA 3DEXPERIENCE, провел се изцяло на английски.

Ментори на Андра и Роксана бяха третокурсничките Йоанна Данева, специализация „Летец-пилот“ и Радина Бодурова, специализация „Ръководител въздушно движение“.

По време на престоя си във ВВВУ "Георги Бенковски", румънските курсантки активно се включиха в учебната и обществена дейност на своите български колеги. Срещнаха се с началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Румъния генерал-лейтенант Даниел Петреску, който посети Плевен. Съпреживяха празника на ВВВУ, провел се в гр. Тетевен и местността „Костина“, отдавайки почит към патрона ни Георги Бенковски. Посетиха историческите обекти, свързани с участието на румънските воини по време на Руско-турската война от 1877 /78 г. в Плевен. Представиха авиационната курсантска общност от ВВВУ "Георги Бенковски" и Военновъздушна академия „Хенри Коанда“ в курсантски бал във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров". Включиха се и в двете занятия по оцеляване от лидерската подготовка в различни курсове на обучение. С новите си български колеги преживяха вълнуващи моменти сред дебрите на Стара планина.