Военно формирование от Сухопътните войски получи оценка "Боеготов" в Плевен

Мисия

24-06-2022, 09:06

Снимка:

ЕЦНП - Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Оценката е за участие в състава на междинния регионален резерв на военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина "Алтеа"

Военно формирование от Сухопътните войски за участие в състава на междинния регионален резерв на военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцефовина "Алтеа" получи оценка "БОЕГОТОВ", в съответствие с критериите заложени в Стандартите на Съюзното командване по операциите.

За времето от 21.06.2022 г. до 23.06.2022 г. във войскови район 1163 – Плевен комисия назначена от командира на Съвместното командване на силите, извърши проверка и оценка на бойните способности на военно формирование от въоръжените сили на Република България за участие в състава на междинния регионален резерв на военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцефовина „Алтеа“. Основната част от контингента е сформирана от 4-ти механизиран батальон от състава на Единен център за начална подготовка – Плевен, до попълнен е и с военнослужещи от 61 механизирана бригада – Карлово и 110 логистичен полк – Пловдив.

Първият ден от сертификацията започна с брифинг на помощник-националния командир на контингента, той и командир на национален поддържащ елемент – подполковник Калоян Стоянов. Проведени бяха строеви преглед, проверка на планиращите документи, както и проверка състоянието и окомплектоването с личен състав, въоръжение, бойни припаси, материални средства и индивидуална екипировка.

През втория и третия ден се извърши оценка на бойните способности на формированието, под формата на провеждане на ротно тактико-специално учение на тема „Действия на военно формирование от състава на междинния регионален резерв за поддържане на сигурността в зоната за отговорност“. По време на учението бяха демонстрирани способности по охрана на обекти; водене на разузнаване и наблюдение, чрез изграждане на наблюдателни постове; осъществяване на контрол на придвижването в зоната за отговорност, чрез изграждане на постоянни и временни контролни и контролно пропускателни постове; демонстриране на присъствие чрез патрулиране в заповяданата зона за отговорност; ескортиране; отразяване на нападение срещу база; медицинска евакуация и действия на формированията за бързо реагиране /QRF/.

Всички фази на проверката бяха оценени от комисия с председател полковник Михаил Жеков – началник на сектор „Анализ, оценка, сертификация и поуки от практиката“ в отдел „Съвместна подготовка“ на Съвместното командване на силите в присъствието на контролна група от Щаба на отбраната с ръководител полковник Драгой Попов.