Ученичка от Червен бряг е световна вицешампионка по класически шахмат за девойки

Спорт

20-06-2022, 23:11

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Талантливата Патрицие Найманова завоюва престижното отличие на първенството в Панамa

Ученичка от Червен бряг е световна вицешампионка по класически шахмат за девойки! 16-годишната Патрицие Найманова завоюва престижното отличие на първенството в Панама, съобщава bTV.

"Една от най-важните партии беше шестият кръг, чисто психологически, защото преди това претърпях загуба и трябваше бързо да се възстановя и успях да спечеля.", споделя Найманова, след като е спечелила среброто при девойките (U17) на световното ученическо първенство.

Патрицие е единствената представителка на България в престижния турнир, където печели 7 от 9 партии и заслужено се качва на почетната стълбица. Преди нея е само състезателка от САЩ.

"След всяка загуба тя е готова да се откаже от всичко постигнато досега, но това е закратко и бързо решава да продължи напред. Радвам се, че упоритостта ѝ е възнаградена.", споделя майката на сребърната медалистка - Таня Панталеева.

"Най-много искам в момента да продължа да се развивам и може би световна титла!", казва талантливата ни шахматистка

Отличието гарантира на десетокласничката, която е и пълна отличничка, възможност да продължи образованието си в десет от най-престижните университети в света.