Фолклор в класическо звучене: Зорница Иларионова и Стойчо Стоянов представят “Йовано, Йованке” (Видео)

Плевен Лайф

13-06-2022, 11:54

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Наричат плевенчанката "Златното момиче на цигулката"

Всеки е чувал народната песен от македонския край - "Йовано, Йованке".  Песента, в която се разказва за невъзможната любов на момче и момиче. Но едва ли повечето хора могат да си я представят с акустично класическо звучене. Само с китара и цигулка.

"Златното момиче на цигулката", както я наричат, Зорница Иларионова и китариста Стойчо Стоянов са решили да докажат, че комбинацията между фолклор и класическо звучене също може да се получи добре. Идеята е на Стойчо Стоянов, който създава аранжимента на песента с желанието да вдъхне нов живот на българските песенни традиции. Цигулката е единствения инструмент, който може да се доближи до човешкия глас, затова той избира да покани цигуларката Зорница Иларионова за продукцията и чрез нейната дълбочина, чувствителност, перфектен тон да ни разкажат любовната история в песента "Йовано, Йованке".

Режисьор и оператор на красивата лента е Михаил Янакиев. Монтажът и постпродукцията са на Михаил Янакиев и на Стойчо Стоянов, а продуцент на видеоклипа е развиващата се музикална школа XS Artists music school.

Стойчо Стоянов е брилянтен китарист и основател на музикална школа XS Artists music school. Работи активно в различни музикални продукции с Нели Петкова,  Виктор Калев, Николай Урумов, Йоана, Михаела Маринова, Васил Петров. Работил e в екипа на X Factor като музикант, аранжор и изпълнител на живо. Записва и създава музика за редица популярни имена от българската музикална сцена и е автор на редица брилянтни аранжименти  на Михаела Маринова. В момента работи с набираща голяма популярност Алма. Като прави няколко от хитовете и на акустични версии заедно с Cristian Tarcea (Monoir) и Claydee Lupa.

С впечатляващата си музикална изразителност и техническо съвършенство, Зорница Иларионова бързо се утвърждава като един от най-търсените и популярни артисти на своето поколение. Носителка на редица международни награди и представя достoйно страната си на престижни музикални и световни сцени. Завършва образованието си в Мадрид, Испания в Escuela Superior de Musica Reina Sofia, в класа на световноизвестния педагог проф. Захар Брон, после в Нов български университет при проф. Марио Хосен. Специализира и в Италия при проф. Павел Верников. Иларионова е носител на редица престижни награди от национални и международни конкурси. През 2015 г. е удостоена с „Кристална лира“ от СБМТД, а през 2019-та година получава два приза за „Музикант на годината“ –  едната наградата е за “Активна творческа дейност” и другата за “Ансамбъл на годината” заедно с пианистката Мартина Табакова. Като носител на Гран при от конкурса "Музиката и земята" цигуларката направи дебюта си в емисията "Франс Мюзик" на Френското радио, в която се представят лауреати от международни конкурси. А като победител в конкурса "Суна Кан" в Анкара, Турция, е поканена като солист на Филхармонията на Измир. Скоро цигуларката получи поредната награда от международния конкурс за цигулари „Рудолф Кройцер“ в Белгия, както и други престижни награди от международни конкурси от Англия, Русия и Италия в последните месеци. Столичани имаха честта да я чуят на живо на 5 юни в продукцията „Вивалди завинаги“ с участието на Симфониета-Враца с маестро Максим Ешкенази и други солисти под режисурата на Борис Радев.

На 29 юни от 19:00ч. Зорница Иларионова и Плевенска филхармония под палката на маестро Йордан Камджалов ще представят музиката на Брамс – концерт за цигулка и оркестър на фестивала "Софийски музикални седмици" в зала България.

Представяме ви необикновената, стилна и въздействаща продукция на една от емблематичните народни песни „Йовано, Йованке“ в изпълнение на Зорница Иларионова (цигулка) и Стойчо Стоянов (китара):