Хората от Шияково честваха храмов празник (Снимки)

Животът

12-06-2022, 14:24

Снимка:

Община Гулянци

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Службата и водосвета отслужи отец Пламен Линков, който призова миряните към смирение

Тази година православната църква чества Света Троица на 12 юни. Това е и патронният празник на храма в с. Шияково. По традиция на този ден хората се събраха за дружна молитва и курбан за здраве и берекет. Службата и водосвета отслужи отец Пламен Линков, който призова миряните към смирение. Гост на Шияково в празничния ден беше кметът на общината Лъчезар Яков, който подари икона на Свети Николай с пожеланието за здраве и единение. На службата присъства и кметският наместник на Шияково - Илия Атанасов.

Празникът за жителите и гостите на селото продължи в лятната градина с обща трапеза, организирана от кметството и църковното настоятелство.

Храмът „Света Троица” в с. Шияково е открит през 2014 година. Мястото, на което е изграден е дарено на църквата през 1940 г. от Минко Данаилов. Едва 74 години по-късно волята на дарителя е изпълнена със съдействието на много хора. Храмът е вдигнат основно с дарения и доброволен труд – част от средствата са предоставени от Дирекцията по вероизповедания, Община Гулянци, фирми и организации, частни лица.