Специалистите за борба с градушките очакват интензивен месец юни

Новините

30-05-2022, 09:28

Снимка:

pixabay

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

В първата пълна седмица на юни времето ще запази неспокойния си характер

Само за дни опостушителни градушки паднаха в различни части от страната и нанесоха огромни щети. Снощи ледени късове поразиха и няколко места в Плевенско - Радишево, Гривица, Муселиево, Дебово и др.

ИАБГ напомня, че пострадалите земеделски стопани могат да подадат заявления в областните служби по земеделие за проверка от агенцията за борба с градушките. Посещението на място от комисиите ще става още от понеделник 30 май 2022 г.

Според работещите на ракетните площадки времето през май е непредвидимо, а високите температури също оказват влияние.

Специалистите коментират, че месеците май и юни са най-непрогнозируеми. Очакват нещата да станат по-динамични, като юни статистиката показва, че най-много се стреля с противоградни ракети.

Прогнозата за времето сочи, че първата пълна седмица на юни времето ще запази неспокойния си характер. В периода от 5 до 10 юни прогнозите чертаят преминаване на пореден студен атмосферен фронт с традиционните при такива случаи летни бури, които засягат повече Западна, Централна и по-малко Източна България и конкретно Черноморието.

Едва след това – около 12-13 юни, средносрочните метеорологични модели допускат над Източна Европа да се „настани” антициклон, с който времето да се успокои.