Манолова в Плевен: Мерките на правителството от днес са пълна подигравка с българския народ​

Мисия

16-05-2022, 17:26

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Тя се срещна със земеделски производители

Мерките на правителството от днес са пълна подигравка с българския народ. Това заяви председателят на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова след среща със земеделски производители в Плевен.

"Отново пенсионерите ще бъдат измамени, защото заявеното увеличение на пенсиите от 21% по начина, по който се предлага, ще доведе или до минимално увеличаване на пенсиите или дори до намаляване на доходите при част от възрастните хора.", коментира Манолова

Тя обясни, че това е така, защото в тези 21% се включват 60-те лева антиковид добавка, както и добавката на добавката, която пенсионерите получаваха февруари и март заради по-ниския размер на пенсиите от януари в сравнение с месец декември. Така ще има хора, които ще получат по-малко, отколкото са получавали на 7 декември – последната пенсия от миналата година, тъй като тогава имаше пенсия плюс 120 лв. антиковид надбавка.

По отношение на останалите предложения за мерки в кризата Манолова добави: "Тези 12.50 лв. месечно, които дават за 50 литра гориво, покриват реално 4 литра. Само за справка в съседна Гърция, където подкрепата е между 45 и 50 евро, с тях могат да си купят между 25 и 30 литра гориво. 4 литра гориво за тези, които ползват автомобили, за тези със скъпите джипове е нещо съвсем пренебрежимо, докато останалите българските граждани, основно пенсионерите, просто ще подкрепят хората с джипове."

При срещата си в Плевен със земеделски производители относно проблемите в бранша Мая Манолова коментира:

"Повечето дребни земеделци твърдят, че не могат да оцелеят в условията на криза, че вече фуражът толкова е поскъпнал, че е равен на цената на млякото, а при такова съотношение 1:1 те просто не могат да издържат. Няма подкрепа и предвидимост от действията и на земеделското министерство, и на правителството. Алармират, че ако не бъдат взети мерки за финансова подкрепа, просто няма да оцелеят. Ще разпродават стада и ще приключват бизнеси, които са съществували в продължение на десетилетия. Наистина земеделските производители живеят само на обещания.“

Манолова обеща, че до края на седмицата ще внесе в Народното събрание предложенията, които гражданската ѝ платформа ще изработи съвместно със земеделските производители.

Относно поскъпването на водата в област Плевен с 35% тя каза:

"Става 4 лв. от 2,95 лв., но реално никакви мерки за качеството на водата или за загубите не се приемат. 60% ще са загубите на вода и през 2026 г., когато приключва бизнес планът. В сравнение с 2015 г. има 150% повишаване цената на водата, но загубите остават същите, качеството остава същотои най-вече заетите във ВиК Плевен си остават същите плюс 90 души, ако ги сравняваме с ВиК Велико Търново, които са съпоставими."