Плевен отбелязва своя празник (Снимки)

Животът

15-05-2022, 16:52

Снимка:

ОбС

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Датата е обявена за Празник на града с решение на Общинския съвет през 2001 г.

С тържествено издигане на знамената на Република България, на Плевен и на Европейския съюз на централния площад „Възраждане“, в присъствието на десетки плевенчани и гости на града, Плевен празнува 15 май. Датата е обявена за Празник на града с решение на Общинския съвет през 2001 г. С решението се възстановява Пролетният плевенски панаир - едно от най-мащабните стопански събития за страната ни в миналото, провеждал се през третата седмица на май.

За празничния ритуал днес на пл. „Възраждане“ бяха представители на държавната и местна власт, политически сили, институции, дейци на образованието и културата, много деца със своите родители. Сред гостите са и делегации от побратимените на Плевен градове Браила /Румъния/, Кавадарци /Република Северна Македония/, Плоцк /Полша/ и Гандия /Испания/. 

Свещеници от православните храмове в Плевен отслужиха празничен молебен за здраве и благоденствие на плевенчани, като на сцената бе поставена и иконата на Св. Георги Победоносец - покровителят на града ни. Приветствие отправиха кметът Георг Спартански и областният управител Иван Янчев.

Празникът на Плевен продължи цветен и пъстър с музикален поздрав от децата от Детска градина „Щастливо детство“. Техният концерт има и своята благотворителна кауза -  събирани на средства за лечението на три деца. 

В празничната програма за 15 май и тази година традиционно се включиха Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева, заедно с Общинския духов оркестър.