Дендрариум – поредната иновация в СУ "Иван Вазов" (Снимки)

Животът

15-05-2022, 07:30

Снимка:

СУ "Иван Вазов"

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Инициативата е на директора – Димитър Митев, а човекът, осъществил този проект, се казва Цветан Михайлов и е бивш възпитаник на плевенското училище

В СУ "Иван Вазов" бе открит дендрариум с най-различни и интересни видове растения.

"В дендрариума има табелка пред всяко растение с името, което му съответства. За най-любопитните има и QR код, чрез който може да получим допълнителна информация. Събитието се проведе под зоркия поглед на най-малките ученици, които бяха удивени от тази новост в двора, в който прекарват в игри доста голяма част от времето си. В церемонията много настроение внесоха и мажоретките, които бяха изключително красиви в български носии и изиграха брилянтно танца, който бяха подготвили", споделят от училището на своя сайт.

Инициативата е на директора – Димитър Митев, а човекът, осъществил този проект, се казва Цветан Михайлов и е бивш възпитаник на плевенското училище. Завършил е ландшафтен дизайн в Лесотехническия университет в София. Той проектира градини и прави озеленявания в цялата страна. Споделя, че тази част от двора винаги е била неприветлива заради сенчестото си положение и големия наклон, който има. Заема се с нелесната задача да избере кои видове са подходящи да виреят там, съобразява и това те да не стават много големи. За по-голямо разнообразие се спира на растения от различни семейства. Определя проекта като по-сантиментален от всички останали, защото това е любимото училище и трябва всичко да е изпипано до най-малкия детайл. Според него, когато децата се запознават с тези растения, могат да проявят интерес към тази материя, да се насочат към подобни специалности и да станат ботаници или лесовъди.

Цветан Михайлов се надява по време на часовете по биология, когато се изучава материал за растения, да се водят занятия на открито, сред дендрариума. Има идея след време в другата, по-светла градина, да се отглеждат друг вид светлолюбиви цветя, а възможност да се включат ще имат и учителите.