200 млади лекари се дипломираха днес в Плевен

Новините

14-05-2022, 18:09

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Дипломантите от Випуск 2022 чуждестранни млади лекари са от над 20 държави

Медицински университет – Плевен и Факултетът по медицина организираха Празнично шествие и Тържествена промоция на младите лекари от Випуск 2021 и Випуск 2022 – българо- и англоезично обучение. Тържественият ритуал по дипломиране се проведе на площад „Възраждане“. Празничното шествие от Ректората стартира в 10:00 ч с ритуал по предаване на символите на Университета и ще завърши с поднасяне на венец пред Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец“.

Специален гост на тържественото дипломиране на младите лекари бe писателят Георги Бърдаров, който изнесе мотивиращо слово.

След успешно завършен 6-годишен курс на обучение общо 200 абсолвенти – българо- и англоезично обучение по медицина - придобиха образователно-квалификационна степен „Магистър” и професионална квалификация „лекар”. От Випуск 2021 млади лекари 17 дипломанти завършват с отличен успех. Носител на приза Златен Хипократ е д-р Борис Великов Динков от град Карнобат, първенец на випуска, завършил с пълно отличие 6.00.

Дипломантите от Випуск 2022 чуждестранни млади лекари са от над 20 държави – Великобритания, Италия, Германия, Испания, Гърция, Турция, Индия, Япония, Нигерия, Южна Африка, Португалия и други. От Випуск 2022 чуждестранни лекари 10 са дипломантите с отличен успех, а първенецът на випуска е д-р Григориос Ангелидис от Гърция.

Ректорът проф. д-р Добромир Димитров се обърна към 200 млади български и чуждестранни лекари, техните семейства и близки от цял свят с думите:

"Във времена на предизвикателства и кризи определени думи придобиват специално значение: здраве, мир, свобода. Живеем в период, който ще влезе в световната история като белязан от пандимея, война, икономическа и политическа криза, и не на последно място - криза на ценностите. Паралелно с това, обществото се разделя от пагубните ефекти на дезинформацията, фалшивите новини и пропагандата. Събитията от този тежък период, който още не е приключил, ще се помнят дълго с трудните решения и горчивите уроци.

Скъпи млади колеги, Вие се дипломирате в този тежък за човешката история период, което несъмнено ви превръща в по-отговорни, зрели и решителни млади хора и професионалисти. 2022 е Европейската година на младежта. Нека Вашата церемония по дипломиране бъде запомнена с две от думите със специално значение днес – думата заедно, защото за първи път днес ние дипломираме заедно нашите млади български и чуждестранни лекари пред възхитените погледи не само на техните близки, семейства и преподаватели, а пред очите на плевенската общественост и пред очите на гостите от цял свят. А втората може би най-специална дума днес е мир – нека заедно мислим, работим и се молим за възтържествуване на мира в Европа и по света."