След настояване на Десислава Трифонова: Лорер трябва да обяви договора за завода за електромобили

Новините

12-05-2022, 14:38

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Според нея парламентът и обществото имат право да видят записаните в контракта гаранции за държавата

Комисията по икономическа политика и иновации поиска от министъра на иновациите Даниел Лорер да им предостави договора с българската компания за производство на електромобили "Некст.е.Го България", съобщава "24 часа".

Предложението беше на депутатката от ГЕРБ Десислава Трифонова, която еднолично била поискала договора от Лорер, но той й бил отказан. Според министъра затова трябвало да се вземе общо решение от парламентарната комисия. 

Мотивът на Трифонова е, че на "Некст.е.Го", която трябва да изгради завод за електромобили край Ловеч, е предоставена рекордна държавна помощ в размер на 34 млн. евро. Инвестицията беше обявена през юли миналата година, когато служебен министър на икономиката беше Кирил Петков.

Според Трифонова парламентът и обществото имат право да видят записаните в договора гаранции за държавата, като за да не се наруши търговската тайна, депутатите се съгласиха да не изискват бизнес плановете на компанията.

"Бях принудена да поискам това гласуване, защото министърът на иновациите и растежа отказа да ми предостави договора за изграждане на завод за електромобили, подписан през 2021 година. Това е грубо нарушение на само на правилника на Народното събрание, но и на всякакви принципи за прозрачност. Кирил Петков предостави рекордна държавна субсидия от 34 млн. евро, за да се случи тази инвестиция. Обществото има право да знае при какви условия. Защитени ли са финансовите интереси на държавата?!", написа Десислава Трифонова на профила си във Фейсбук.