Седмица на Европа в Медицински университет – Плевен

Мисия

04-05-2022, 12:07

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Кампанията ще стартира на 5 май

По инициатива на Регионалния академичен център – Плевен във връзка с честването на 9 май – Деня на Европа и с отбелязването на Европейската година на младежта 2022г., в Медицински университет – Плевен стартира кампанията „Седмица на Европа в Медицински университет – Плевен“ под мотото: „Нека думата МИР звучи на различни езици“.

Инициативата ще се проведе в периода 5 - 17 май 2022 г. и включва различни интерактивни панели, които имат публичен характер и целят възможно най-широко въздействие върху младите хора в университета и в други образователни институции в града.

Кампанията ще стартира на 5 май с изготвянето на постер, върху който чуждестранните студенти от МУ-Плевен са поканени да изпишат думата МИР на своя майчин език. Инициативата е в отговор на Препоръката на Европейския парламент и Съвета на Европа да се насърчи ролята на активното гражданско участие в защита на общите ценности и основните права. Чрез този панел целим да изразим солидарност с Украйна и да дадем своя принос към мира, сигурността и устойчивото развитие на Земята. Мястото на постера за изписване на думата МИР е във фоайето на Ректората. Той ще е достъпен в периода 5-17 май 2022 г.

На 11 май – Деня на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий, обявени за съпокровители на Европа от папа Йоан Павел II, от 13:00 часа, във фоайето на ТЕЛЕЦ (МУ-Плевен) ще се открие интерактивната изложба: „Звънът – миналото среща бъдещето“. Уникалната експозиция съдържа фотографии на камбани от цяла България, придружени от звука на всяка отделна камбана. Заедно с това представя паспортите на камбаните, включени в мултимедийния фонд BellKnow на ИМИ-БАН. Ще бъде излъчен видеофилм, който разказва историята на създаването на изложбата.

На 11 май, след официалното представяне на документалната изложба, посветена на камбаните в България, в зала „Амброаз Паре“ на ТЕЛЕЦ ще се проведе викторина: Можете ли да разпознаете езика, който чувате? Викторината цели разпознаване на по-рядко използвани европейски езици. Тя е с фокус върху езиковото многообразие в Европа, което е важен принос към създаването на европейската идентичност. Чрез викторината ще отправим послание, че многоезичието трябва да бъде мост, който да сближава хората, общностите или страните, а не да ги разделя.

Кампанията включва и онлайн споделяне върху специално създадена за целта Padlet стена: https://padlet.com/Vihra/j83c59g13u6q5uf2. Студентите от МУ-Плевен, както и ученици от училищата в града са поканени да споделят своя опит като отговорят на въпроса: Как дигитално се включихте в обучителния процес през последните 2 години? Инициативата акцентира върху повишаването и подобряването на нивото на една от ключовите компетентности – цифровата компетентност.

В рамките на кампанията ще се проведат още 2 събития, организирани от МУ-Плевен. Едното от тях е фестивалът Денят на народите, който ще се проведе на 13 май 2022 и тази година е част от празничния афиш на Община Плевен.

Кампанията ще завърши с конкурса „Отлично усвояване на български език от чуждестранен студент - 2022“ в Медицински университет – Плевен.

С изброените дейности МУ-Плевен ще се включи в Конференцията за бъдещето на Европа, за участие в която висшето училище вече е регистрирало своята кандидатура. Предстои университетът да представи своите идеи по някои от темите на форума: Образование, култура, младеж и спорт: подкатегории: Образование, Култура; Здравеопазване: подкатегория: Цифрови технологии и електронно здравеопазване.

Конференцията е уникална и навременна възможност за европейските граждани да обменят мнения за предизвикателствата и приоритетите на Европейския съюз.